Hrvatska financijski pomaže izgradnju prometnice koja povezuje Hrvatsku i BiH

03.03.2023.

15:58

Autor: M.M./HRT/Hina

Hrvatska financijski pomaže izgradnju prometnice koja povezuje Hrvatsku i BiH

Hrvatska financijski pomaže izgradnju prometnice koja povezuje Hrvatsku i BiH

Foto: Denis Kapetanovic / Pixsell

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potpisao je u petak s načelnikom Ravnog Andrijom Šimunovićem ugovor kojim će Hrvatska s 7,3 milijuna eura pomoći u izgradnji prometnice koja će povezati tu općinu s Hrvatskom na području Slanoga.

Prometnica koja će preko naselja Zavale i Orahova Dola povezati najjužniju općinu u BiH s granicom Hrvatske u Slanome omogućit će da njezini stanovnici za deset minuta stignu na odredište. Nedavno je Vlada RH za taj projekt odobrila oko 7,3 milijuna eura. Ministar Butković izjavio je kako se radi o iznimno značajnoj cesti za razvoj i opstanak ljudi u općini Ravno.

- Ova cesta otvara nove mogućnosti za ovu općinu, za ljude koji ovdje žive u turističkom, gospodarskom, demografskome smislu. Naravno da će se neke stvari ovdje odvijati na pozitivniji način nego što je to bilo do sada, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture nakon potpisivanja ugovora.

Načelnik Ravnog Andrija Šimunović ocijenio je kako je prometnica koja će povezati ovu općinu s Hrvatskom najvrjedniji projekt koji će se realizirati od njegova osnutka općine prije 30 godina.

- Ovaj projekt će donijeti revitalizaciju ukupnog prostora dijela od Orahovog dola, Ravnog, Špilje Vjetrenice, Popova polja. Ovaj je projekt iznimno važan i za oporavak demografske slike jer će se od Zavale do Slanog putovati svega 10 minuta, rekao je načelnik Šimunović.

Potpisivanju u Ravnom je nazočio i čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović. Ocijenio je kako su u dva mandata Vlade Andreja Plenkovića odnosi BiH i Hrvatske te Hrvata iz dviju država doživjeli 'renesansu'.

Butković i Čović razgovarali su prethodno u Mostaru o nizu drugih projekata. Među njima je i inicijativa za ponovno uspostavljanje zrakoplovne linije Croatia Airlinesa između Zagreba i Mostara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!