Hrvatska i Andora za jačanje političkog dijaloga

22.04.2022.

13:01

Autor: Hina/A.P.C.

Gordan Grlić Radman s Mariom Ubach i Font.

Gordan Grlić Radman s Mariom Ubach i Font.

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Hrvatska i Andora žele obnoviti i intenzivirati politički dijalog i proširiti suradnju u nizu područja, od kulture do diversifikacije gospodarstva, složili se ministri vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i njegova gošća Maria Ubach i Font.

Ministrica vanjskih poslova Kneževine Andore tijekom svojeg prvog službenog posjeta Hrvatskoj, potpisala je s hrvatskim šefom diplomacije Memorandum o suglasnosti o prijateljstvu i općoj suradnji.


- Ovim posjetom želimo intenzivirati naš politički dijalog dviju prijateljskih zemalja, želimo ga obnoviti, rekao je Gordan Grlić Radman na konferenciji za novinare nakon sastanka s andorskom kolegicom Mariom Ubach i Font.


Ministar je objasnio da je dokumentom uspostavljen okvir za promicanje suradnje u nizu područja: u kulturi, znanosti, obrazovanju, sportu, u području vanjskih poslova i državne uprave, te u području turizma, istraživanja, razvoja i diversifikacije gospodarstva.


- Kako bismo poboljšali gospodarske odnose, Hrvatska i Andora će poticati i kontakte između relevantnih institucija, kazao je Grlić Radman, dodavši kako postoji potencijal za razmjenu iskustava u IT području i području zdravstvenog turizma.


Istaknuo da se između dvije strane trenutno vodi dijalog o sklapanju sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Ministrica Maria Ubach i Font istaknula je da su Hrvatska i Andora potpisivanjem Memoranduma napravile novi korak u međusobnim odnosima. Izrazila je nadu da će  sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja biti usskoro potpisan. 


Kazala je da je vanjskopolitički prioritet Kneževine Andore sporazum o pridruživanju Europskoj uniji i da računa na pomoć Hrvatske vezano uz sudjelovanje Andore na unutarnjem tržištu EU-a.


Grlić Radman je kazao da je Hrvatska spremna andorskoj strani prenijeti svoje iskustvo vezano uz sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.


Dvoje ministara najavilo je suradnju u međunarodnim forumima, u području suzbijanja klimatskih promjena, zelene tranzicije, digitalizacije i kibernetičke sigurnosti.


Složili da je ruska agresija na Ukrajinu bez presedana i eklatantno kršenje međunarodnog i humanitarnog prava.


- U 21. stoljeću nema opravdanja za ubijanje civilanih žrtava. Složili smo se da svi krivci koji su počinili ratni zločin trebaju biti izvedeni pred lice pravde, rekao je Grlić Radman.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!