14:05 / 04.04.2019.

Autor: M.Š./Hina

Hrvatska i dalje pri vrhu zemalja EU-a po broju poginulih na cestama

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Pijanog 42-godišnjeg vozača u samo dva i pol sata policija je dva puta zaustavila na sisačkom području, a drugi put ga je pritvorila i zadržala u postaji do otrežnjenja.
U Hrvatskoj je 2010. bilo 99 poginulih na milijun stanovnika u cestovnom prometu, a prošle 2018. bilo ih je 77, što je za 26 posto manje. Međutim, i dalje je taj broj vrlo visok i Hrvatska je četvrta po redu nakon Rumunjske (96 poginulih na milijun stanovnika), Bugarske (88) i Latvije (78).

Najmanje poginulih na milijun stanovnika zabilježeno je u Velikoj Britaniji (28), Danskoj (30), Irskoj (31), Švedskoj (32). Daleko najveće smanjenje broja poginulih ostvarila je Grčka, gdje je 2010. bilo 113 poginulih na milijun stanovnika, a 2018. 64, što je smanjenje od 45 posto.

Iza Grčke najveće smanjenje zabilježeno je u Litvi - 43 posto, Portugalu 35 posto, Sloveniji 34 posto.Uporni pijanac: dva puta u dva i pol sata zatečen za volanom Pijanog 42-godišnjeg vozača u samo dva i pol sata policija je dva puta zaustavila na sisačkom području, a drugi put ga je pritvorila i zadržala u postaji do otrežnjenja.

Zbog prekoračenja brzine od 31 kilometar na sat u naselju Greda nedaleko od Siska policija ga je zaustavila u srijedu oko 23 sata, kada mu je alkotestom izmjeren 1 promil alkohola u krvi.

Provjerom je utvrđeno da ga je samo dva i pol sata prije, također na sisačkom području, policijska ophodnja zaustavila i izmjerila mu 1,17 promila.

Tada je i isključen iz prometa te je odveden u policijsku postaju do otrežnjenja. Uz optužni prijedlog doveden je na prekršajni odjel Općinskog suda u Sisku.

Od 274 kontroliranih, 183 prekoračila brzinu

Tijekom široke jednodnevne akcije pojačanog nadzora brzine sisačko-moslovačka prometna policija u srijedu je kontrolirala 274 vozila, čijih je čak 183 vozača prekoračilo dopuštenu brzinu.

Akcija se provodila na 99 lokacija, među kojima su one koje je prema svojim procjenama odredila policija, ali i one koje su predložili građani, na čemu im policija zahvaljuje.

Cilj je akcije, osim represivnog, bilo i preventivno djelovanje na sve vozače da poštuju ograničenja brzine, kako bi se povećala razina sigurnosti u prometu i smanjio broj tragičnih događaja na našim cestama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!