16:04 / 01.03.2018.

Autor: D.P./Hina

Hrvatska i Iran žele jačati gospodarsku suradnju

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Mohammad Džavad Zarif u Hrvatsku je stigao s brojnim predstavnicima iranskih tvrtki, stoji u priopćenju.
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je iranskog ministra vanjskih poslova Mohammada Džavada Zarifa, kojeg je u Zagreb dopratilo brojno poslovno izaslanstvo i s njime razgovarala o jačanju gospodarske suradnje dviju država, pripćeno je iz njezina ureda.

Mohammad Džavad Zarif u Hrvatsku je stigao s brojnim predstavnicima iranskih tvrtki, stoji u priopćenju. Prilikom razgovora dvaju čelnika spomenute su brojne hrvatske tvrtke koje već imaju iskustvo poslovanja u Iranu te druge koje su zainteresirane za ulazak na iransko tržište, dok s iranske strane postoji interes posebno za isporuke nafte i plina kao i za ulaganja u Hrvatsku

Osim o unapređenju gospodarskih odnosa, razgovaralo se i o jugoistočnoj Europi, posebno Bosni i Hercegovini, odnosima Irana i Europske unije, ključnim pitanjima i žarištima od globalnog značaja, s naglaskom na Jemen, Siriju i Afganistan te o migracijama. Ministar Zarif istaknuo je posjet Predsjednice Grabar-Kitarović Iranu u svibnju 2016. godine kao početak novog poglavlja u odnosima dviju zemalja.


Plenković i Jandroković sa Zarifom: Istaknuti dobri odnosi RH i Irana

Premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković odvojeno su se sastali s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohamadom Džavadom Zarifom, a u razgovorima su istaknuti tradicionalno dobri odnosi te važnost jačanja gospodarske suradnje.

Tijekom susreta Plenkovića i Zarifa u Banskim dvorima naglašeni su tradicionalno dobri prijateljski odnosi i potreba za jačanjem gospodarske suradnje dviju država, priopćeno je iz Vlade. Plenković i Zarif založili su se za smirivanje napetosti na području Bliskog istoka te razgovarali i o situaciji u jugoistočnoj Europi.

Zarifa je primio i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, a na sastanku je istaknuto zadovoljstvo dobrim odnosima dviju zemalja te njihovim intenziviranjem u posljednje dvije godine. Jandroković je naglasio  važnost jačanja gospodarske suradnje dviju zemalja, posebno na područjima energetike, brodogradnje te prehrambene industrije s obzirom na to da brojne hrvatske tvrtke posjeduju potvrdu da su njihovi proizvodi u skladu s halalom.

Ministra vanjskih poslova Islamske Republike Iran u posjet je primila i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić. Potvrđeni su tradicionalno dobri prijateljski odnosi te je naglašena obostrana želja i interes za proširenjem bilateralne suradnje, posebno na području gospodarstva.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o temama od međusobnog interesa, s posebnim naglaskom na Jugoistočnu Europu i bliskoistočnu regiju. Zaključno je istaknuto kako se Hrvatska zauzima za smirivanje napetosti na Bliskom Istoku, koje bi se temeljilo na konstruktivnoj ulozi i suradnji regionalnih sudionika i ostalih uključenih međunarodnih čimbenika.


Za suradnju s Iranom ključni financijski tokovi, vizni režim i zračna linija

Za jačanje gospodarskih odnosa Hrvatske i Irana ključni su financijski tokovi, vizni režim i zračna linija, istaknuto je na Hrvatsko-iranskom gospodarskom forumu u Hrvatskoj gospodarskoj komori. "Bilateralni odnosi Hrvatske i Irana su prijateljski, a zajednički nam je cilj jačanje međusobnih gospodarskih odnosa, iskorištavanje potencijala kroz konkretne gospodarske dogovore i projekte", istaknula je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić.

Ministar vanjskih poslova Islamske Republike Iran podsjetio je na dugu tradiciju poslovne suradnje hrvatskih i iranskih tvrtki, koja je u prošlosti dosezala i do milijardu dolara. "Privatni sektor prepoznao je potencijal za suradnju u području brodogradnje, naftne industrije i energetike, proizvodnje električne energije, a moguća su i zajednička ulaganja te suradnja za nastup na trećim tržištima", kazao je. Potencijal za suradnju, kako je naveo, je i u turizmu i izgradnji turističke infrastrukture u Iranu, u području transporta i suradnje u poslovima u Afganistanu i Iraku.

Za jačanje gospodarske  suradnje, rečeno je, potrebna je uspostava direktnih letova između Irana i Hrvatske, olakšanje viznog režima i uspostava platnog prometa, budući da se razvoj ne može nastaviti kako treba ako nema čvrstih bankovnih veza. Ukupna robna razmjena Hrvatske i Irana za prvih deset mjeseci 2017. iznosila je 5,4 milijuna američkih dolara.

U sklopu Foruma su održani razgovori više od 70 predstavnika hrvatskih i iranskih tvrtki i institucija iz sektora poljoprivrede, prehrambene industrije, graditeljstva, petrokemijske industrije, medicine, zdravstvenog turizma, medicinske opreme, trgovine, IT industrije, metaloprerađivačke industrije i rudarstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!