19:45 / 10.04.2019.

Autor: HRT

Hrvatska i Kina jačaju međusobnu trgovinu i ulaganja

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Obje se strane zalažu za slobodnu i otvorenu trgovinu, očuvanje i jačanje multilateralnog trgovinskog sustava, liberalizaciju i olakšavanje trgovine i ulaganja te se protive svim oblicima protekcionizma i jednostranim mjerama.
Hrvatska vlada i kineska vlada su u zajedničkoj izjavi navele da će pojačati međusobnu trgovinu i ulaganja te povećati razmjenu ljudi i iskustava u poljoprivredi, prometu, kulturi i turizmu. 

U zajedničkoj izjavi na dan službenog posjeta Hrvatskoj kineskog premijera Li Keqianga utvrđeno je da su Hrvatska i Kina podigle partnerstvo na višu razinu, postigle veliki napredak i intenzivirale susrete visoke razine te da sve to pridonosi prosperitetu obiju država, kao i očuvanju svjetskog mira i stabilnosti. Daljnje produbljivanje hrvatsko-kineskih odnosa i suradnje odnosit će se na veću suradnju na području gospodarstva, trgovine, ulaganja, poljoprivrede, prometa i logistike, razvojne strategije, znanosti, tehnologije i inovacija, kulture, obrazovanja, športa, turizma i na drugim područjima.

Obje se strane zalažu za slobodnu i otvorenu trgovinu, očuvanje i jačanje multilateralnog trgovinskog sustava, liberalizaciju i olakšavanje trgovine i ulaganja te se protive svim oblicima protekcionizma i jednostranim mjerama.

U izjavi navode da će uložiti zajedničke napore u nastojanju da se postigne Sporazum o ulaganjima između Europske unije i Kine. Nastavljaju rad na unaprjeđenju daljnje sinkronizacije inicijative Jedan pojas, jedan put s razvojnim strategijama Europske unije, kao što su Strategija za povezivanje Europe i Azije, Investicijski plan za Europu i smjernice Europske unije za razvoj Transeuropske prometne mreže.

Hrvatska strana podržava inicijativu Jedan pojas, jedan put i pozdravlja to što će Kina biti domaćin drugog Foruma Pojasa i puta za međunarodnu suradnju, na kojem će Hrvatska sudjelovati na visokoj razini. Kineska strana iskazuje dobrodošlicu hrvatskoj strani za sudjelovanje na drugom Kineskom međunarodnom sajmu Import Expo, koji će se u studenom godine 2019. održati u Šangaju.

Obje će strane ohrabrivati visokoškolske i istraživačke institucije, tehnološka poduzeća i druge organizacije obiju zemalja da surađuju u zajedničkom istraživanju i razvoju u znanstvenim prioritetnim područjima. Obje će strane nastojati i dalje intenzivirati razmjenu na području poljoprivrede, podizati razinu suradnje u poljoprivrednim znanostima i zdravlju životinja i biljaka, unaprjeđivati e-trgovinu poljoprivrednih proizvoda, te ohrabrivati međusobna ulaganja poljoprivrednih poduzeća.

Zajedno će organizirati Hrvatsko-kinesku godinu kulture i turizma 2019. i tom prigodom intenzivirati suradnju na području kulture i turizma. Intenzivirat će razmjenu na području društveno-humanističkih znanosti, produbljivati suradnju na poučavanju jezika, uspostavi sveučilišnih studija hrvatskoga i kineskoga jezika i kulture, i obostranoj razmjeni studenata te poticati sklapanje sporazuma o međusobnome priznavanju visokoškolskih diploma.

Spremne su jačati suradnju na području športa, filma, radija i televizije. Hrvatska i Kina spremne su produbiti suradnju na prioritetnim područjima kao što su antiterorizam, traganje za bjeguncima u inozemstvu i povrat protuzakonito stečene imovine te suzbijanje prekograničnog kriminala, a zadržat će praksu zajedničkih policijskih ophodnja u Hrvatskoj. Obje strane potiču na što ranije potpisivanje sporazuma o uzajamnoj pomoći u kaznenim stvarima i sporazuma o izručenju, te na međusobno priznavanje i razmjenu vozačkih dozvola.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!