18:54 / 28.09.2021.

Autor: V.G./HRT

Hrvatska i Mađarska otvorit će četiri nova granična prijelaza

Granični prijelaz

Granični prijelaz

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Hrvatska i Mađarska u idućem razdoblju otvorit će četiri nova granična prijelaza. Sad ih imamo sedam koji su u prosjeku udaljeni 50 kilometara. U Uniji je taj prosjek deset puta manji.


Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, održali su u utorak sastanak s mađarskim ministrom vanjskih poslova i trgovine Péterom Szijjártóm u Nagykanizsi. Ministri su na sastanku razgovarali o daljnjem unaprjeđenju prekogranične suradnje, s naglaskom na prometno povezivanje.

- Hrvatska i Mađarska uspješno surađuju u brojnim područjima od zajedničkog interesa, što se vidi i u kontinuiranom jačanju svih oblika prekogranične suradnje. Cilj nam je zajednički jačati okvir kako bi potaknuli regije i stanovnike s obje strane granice na što učinkovitiji rad na zajedničkim izazovima, istaknuo je ministar Grlić Radman.

Naglasio je potom kako su Hrvati u Mađarskoj i Mađari u Hrvatskoj poveznica koju ističemo kao veliku vrijednost u našim odnosima. “Oni su također i korisnici prekograničnih projekata, koji imaju pozitivne učinke na cijeli niz područja, kako geografskih tako i sadržajnih.

- Želio bih ponoviti da smo tijekom pandemije COVID-19 pokazali važnost suradnje između susjednih država te da pandemija nije imala znatan negativan učinak na naše gospodarske odnose, što je vidljivo po stabilnom trendu robne razmjene, zaključio je ministar.

Ministrica Tramišak, nakon razgovora o novom programu suradnje dviju država, izrazila je ponos na 14 godina vrlo uspješne prekogranične suradnje Hrvatske i Mađarske. Dvije zemlje trenutno pripremaju program za iduće financijsko razdoblje, od 2021. do 2027. godine.

Osim prometa, kao područja buduće suradnje ministrica Tramišak je izdvojila zelene politike, održivi rast i razvoj te jačanje gospodarskih aktivnosti poput pomoći malom i srednjem poduzetništvu s obje strane granice.

- Vjerujem kako ćemo uskoro sastaviti nacrte našeg zajedničkog sporazuma o upravljanju novim europskim sredstvima, zaključila je ministrica.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!