12:26 / 19.06.2019.

Autor: HRT

Hrvatska i mađarska suradnja na području energetike

Foto: ilustracija, Boris Scitar/PIXSELL

Foto: ilustracija, Boris Scitar/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatska i Mađarska pokrenule su radnu skupinu za istraživanje potencijala suradnje na tržištu plina.
Mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto ponovno je posjetio Hrvatsku. S ministrom energetike Tomislavom Ćorićem dogovorio je osnivanje radne skupine koja će razmotriti moguću suradnju dviju država na tržištu plina. Szijjarto je ponovio da su zainteresirani za ulazak u vlasništvo tvrtke koja će upravljati LNG terminalom na Krku.Mađarska godišnje troši od 9 do 10 milijardi kubičih metara plina, gotovo 4 puta više od Hrvatske, pa ne začuđuje njihov interes za ulazak u vlasničku strukturu LNG terminala. Mađari plin nabavljaju od ruskog Gazproma, no taj ugovor istječe iduće godine. Dobavu plina žele osigurati iz više izvora.

Partnerstvo s Mađarima odgovara i hrvatskoj strani iako ima još mnogo nepoznanica. Stručnjaci dvoje treba li Hrvatska prihvatiti mađarsku ponudu nakon loših isustava s MOL-om, partnerom u Ini.

O projektu LNG terminala vrijednog 234 milijuna eura Hrvati i Mađari još će pregovarati. Osniva se radna skupina stručnjaka koji će odvagnuti dobre i loše strane moguće suradnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!