17:55 / 19.09.2018.

Autor: HRT

Hrvatska i SAD potpisali sporazum o suradnji na području nuklearne sigurnosti

-

-

Foto: - / -

U Beču je potpisan sporazum između Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost RH i Nuklearnog regulatornog povjerenstva SAD-a.
U Beču je potpisan sporazum između Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost RH i Nuklearnog regulatornog povjerenstva SAD-a. Sporazum uključuje razmjenu  tehničkih  informacija  glede reguliranja  sigurnosti, zbrinjavanja otpada i utjecaja  na okoliš nuklearnih postrojenja te glede programa  istraživanja  na području  nuklearne sigurnosti.

Sporazum je zaključen na rubu redovitog godišnjeg zasjedanja glavne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja se održava od 17. do 21. rujna u bečkom sjedištu UN-a. Potpisali su ga ravnatelj  hrvatskog Zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost  (DZNS) Saša Medaković i  predsjednica Američkog nuklearnog regulatornog povjerenstva (USNRC) Kristine Swinicki. "Sporazum je daljnji  korak u  promicanju naše  jako dobre  dugogodišnje  suradnje " rekla je nakon potpisivanja Swinicki.

"Sporazum je nastavak dosadašnje uspješne suradnje  između  nuklearnih  regulatornih tijela SAD-a i Hrvatske posebice na području  primjene i održavanja termohidrauličkih računalnih programa", kazao je Medaković. Naglasio je da je sporazum i cjelokupna tehnička suradnja s američkim povjerenstvom vrlo korisna za Državni zavod  kao nuklearno regulatorno tijelo RH a posebice za cjelokupnu  nuklearnu  znastvenu zajednicu jer omogućava Hrvatskoj  korištenje naprednih tehnologija i računalnih kodova na polju nuklearne sigurnosti . "To znači da naše tvrtke  i znanstveme institucije  mogu provoditi vrlo kompleksne proračune i  modelirane  procese  primjerice  u nuklearnoj elektrani Krško i na taj način doprinositi sigurnosti elektrane"  dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!