21:32 / 02.07.2018.

Autor: Hina

Hrvatska i Slovenija na zapadnom Balkanu vodeće po digitalizaciji, ali Hrvatska još zaostaje

-

-

Foto: - / -

Slovenija i Hrvatska su po stupnju digitalizacije vodeće među šest zemalja zapadnog Balkana, ali...
Slovenija i Hrvatska su po stupnju digitalizacije vodeće među šest zemalja zapadnog Balkana, ali za razliku od Slovenije, koja se u tome već približava naprednim zemljama, Hrvatska je još daleko, istaknuto je u ponedjeljak na konferenciji o indeksu digitalizacije. 

Konferencija pod nazivom "Indeks digitalizacije - potencijal i prepreke bržem rastu" održana je na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, koji je konferenciju i organizirao u suradnji s riječkim Ekonomskim fakultetom, Ekonomskim institutom Zagreb (EIZ) te Fakultetom organizacije i informatike, a rezultate studije "Utjecaj digitalne transformacije na zemlje zapadnog Balkana" predstavili su ravnateljica EIZ-a Maruška Vizek i direktor Centra za jugoistočne europske studije iz austrijskoga grada Graza Florian Bieber.

Riječ je o prvoj studiji koja je izračunala indekse digitalizacije šest zemalja zapadnog Balkana i stavila ih u međusoban odnos, jer se u toj regiji jedino za Hrvatsku i Sloveniju, kao članice EU-a, računa indeks digitalizacije DESI (The Digital Economy and Society Index), kao složeni pokazatelj gospodarske i društvene digitalizacije koji Europskoj komisiji omogućava procjene razvoja država članica u području digitalne konkurentnosti.

Prema tom indeksu, Hrvatska je 2018. 'skočila' za jedno mjesto u odnosu prema 2017. godini, s 23. na 22. mjesto među 28 članica EU-a.

Ocjenjujući poziciju Hrvatske prema DESI-ju, ali i studiji o stupnju digitalizacije na zapadnom Balkanu, Vizek je naglasila da "definitivno nismo Afrika jer su zemlje tog kontinenta ispod EU i globalne razine digitaliziranosti, ali smo još daleko od naprednih jer Hrvatska zaostaje u više parametara kojima se mjeri digitalizacija". Zaostatak Hrvatske za prosjekom EU je evidentan prema broju kućanstava s pristupom internetu i onih koja imaju osobno računalo, a manje je i korištenje interneta, pretplata na fiksni širokopojasni i mobilni internet, podatkovni promet po korisniku i drugo.

"Regionalni indeks pokazuje da Slovenija ima digitalno najnaprednije gospodarstvo u uzorku, a slijede Hrvatska, Crna Gora, Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Kosovo, s time da su podatci za neke od zemalja bili ograničeni", rekla je Vizek, napominjući da se indeks digitalizacije sastoji od 16 pokazatelja podijeljenih u nekoliko kategorija, poput dostupnosti i pouzdanosti infrastrukture, pristupa mreži i kapaciteta do ljudskog kapitala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!