Hrvatska i slovenska policija zajedno nadziru kamione i autobuse

27.03.2023.

11:42

Autor: Dnevnik/HRT

Primjer je to suradnje dviju država

Primjer je to suradnje dviju država

Foto: Dnevnik / HRT

Na autocesti A3 kod Samobora hrvatska i slovenska policija provode zajedničku akciju nadzora teretnih vozila i autobusa. Uključeni su i Državni inspektorat, Carinska uprava te neke druge institucije. 

Kako je HTV-ovom Dnevniku javljajući se s terena pojasnio Vibor Vlainić, u Sloveniji na punktu za kontrolu sudjeluju hrvatski policajci, a na hrvatskoj su strani i neki slovenski policajci.


Policajci su otkrili kamione sa sitnijim tehničkim nedostacima - za sada kažu da to nije bilo ništa zabrinjavajuće. Cilj akcije je prevencija. Naime, u posljednjih nekoliko godina zaredalo se više teških prometnih nesreća u kojima su sudjelovala teretna vozila i autobusi, a policija akcijom želi osvijestiti vozače o važnosti tehničke ispravnosti.


Vozači s kojima smo razgovarali kažu da ih akcija nije previše uznemirila ni zabrinula jer im je raspored posložen tako da su ovakve kontrole predviđene.

- Uvijek se može naći neka greškica na tahografu ili na kartici. Ne može nitko biti idealan, da bude baš sto posto ispravan, ali trudimo se, komentirao je Slavomir Branović, vozač iz Novog Pazara.


Primjer je to suradnje dviju država.

- Slovenska i hrvatska policija na ovaj način razmjenjuju iskustva i razgovaramo o regulativi, kako državnih regulativa na tom području tako i europskih, rekao je Tone Kos, inspektor iz PU-a Novo Mesto.

- Nastavit ćemo s ovim akcijama. Znamo, Republika Hrvatska ušla je u Schengen, nema granice, nema zaustavljanja na granici, a onda, pogotovo u ova vremena odmora, vremena upravljanja, moramo sad jako povećati kontrole, rekao je voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa pri MUP-u Josip Mataija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!