19:43 / 30.12.2019.

Autor: Gordan Žvanović/T.V./IMS/HRT

Hrvatska i svijet u 2019.

-

-

Foto: - / -

U protekloj smo se godini dokazali kao mala zemlja za velike diplomatske utakmice.
Proteklu je godinu na diplomatskom planu obilježilo nekoliko velikih međunarodnih skupova održanih u Hrvatskoj. Našu zemlju posjetili su neki od najutjecajnijih europskih i svjetskih lidera - predsjednica Europske komisije, njemačka kancelarka i kineski premijer. Mnogo se radilo i na pripremi za predsjedanje Vijećem Europske unije.

U protekloj smo se godini dokazali kao mala zemlja za velike diplomatske utakmice. Bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić preuzela je dužnost glavne tajnice Vijeća Europe i postala naša međunarodno najviše pozicionirana političarka.

- Moja zadaća kao glavnog tajnika je da svakako nastojim razgovarati unutar Vijeća Europe sa tijelima, odnosno državama članicama i ja ću se zaista od prvog dana posvetiti tome da se taj dijalog pojača, rekla je Marija Pejčinović Burić, glavna tajnica Vijeća Europe.

- Najveći bez ikakvih dilema međunarodni, politički i dipolmatski uspjeh kada je riječ o izboru bilo kojeg predstavnika Republike Hrvatske u posljednjih 30-ak godina, istaknuo je premije Andrej Plenković.

Jedan od dvojice pregovarača Europske pučke stranke, premijer Plenković pridonio je izboru pučanke Ursule von der Leyen kao nove predsjednice Europske komisije.

- Igrali smo jako ozbiljnu utakmicu, svi nas respektiraju  i najveće zemlje i srednje zemlje i ove naše kategorije, dodao je Plenković.

Zahvalnost na snažnoj potpori u kandidaturi odmah je pokazala i von der Leyen. Hrvatska je bila treća zemlja koju je posjetila kao izabrana predsjednica.

- Činjenica da početkom iduće godine preuzimate predsjedanje Europskom unijom pokazuje da je Hrvatska sjajna priča o uspjehu EU-a i znam da je primjer mnogim drugim zemljama, kaže Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Među najbliže suradnike u svom timu uvrstila je i hrvatsku političarku Dubravku Šuicu. Novoj podpredsjednici Europske komisije povjeren je resor demokracije i demografije.

- Od potpredsjednice Šuice očekujem ne samo da ojača europsku demokraciju nego i da vrati povjerenje građana u projekt EU-a, rekao je Antonio Tajani, bivši predsjednik Europskog parlamenta.

U studenom se u Zagrebu na kongresu Europskih pučana okupilo više od 2000 izaslanika iz četrdesetak zemalja. Za čelnika Europske pučke stranke izabran je bivši predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

- Znamo da se Hrvatska priprema za prvo predsjedanje EU-om. To je izazov, ali uvjeren sam da ostavljam Europu u dobrim rukama, poručio je Tusk.

Nakon posljednjeg sastanka Europskog vijeća pod finskim predsjedanjem, premijer Plenković od finske je kolegice simbolično dobio snježnu lopticu.

Predstavljen je preuređeni dio zgrade Nacionalne sveučilišne knjižnice, koja će u idućih 6 mjeseci biti središnje mjesto hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Zagreb je posjetio i novi predsjednik Europskog parlamenta.

- Hrvatska će imati veliku odgovornost jer kad je riječ o proračunu, morat ćemo biti uspješni u pregovorima, kaže David Sassoli, predsjednik Europskog parlamenta.

U 2019. našu je zemlju čak dvaput posjetila njemačka kancelarka Angela Merkel

U odnosima sa susjednom BiH oštre tonove nameće hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić.

Za Slovence kamen spoticanja ostaje granični spor. Ustraju na provođenju odluke kompromitiranog arbitražnog suda i prijete blokadom ulaska Hrvatske u Schengen.  

Europska komisija Jean-Claudea Junckera Hrvatskoj je dala zeleno svjetlo za ulazak u šengenski prostor.

- Hrvatska je poduzela sve potrebne mjere da bi se osigurali uvjeti za punu primjenu šengenskih pravila i ti su standardi ispunjeni. Sada je na Europskom vijeću da na temelju naše preporuke jednoglasno odluči o ulasku Hrvatske u Šengenski protokol, ističe Dimitris Avramopoulos, bivši povjerenik EK za migracije, unutarnje poslove i građanstvo.

Kineski premijer Li Keqiang u pratnji 250 dužnosnika posjetio je Zagreb i potom u Dubrovniku sudjelovao na sedmom samitu 16+1. S premijerom Plenkovićem obišao je i gradilište Pelješkog mosta, simbol suradnje dviju zemalja.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!