Hrvatska ima bogatu tradiciju pripreme ribljih jela

24.12.2022.

07:00

Autor: Renata Waldman/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Hrvatska ima bogatu tradiciju pripreme ribljih jela

Hrvatska ima bogatu tradiciju pripreme ribljih jela

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Hrvatska se može pohvaliti bogatom tradicijom pripreme ribljih jela, a svaka je regija poznata po svojim specijalitetima. U Slavoniji i Baranji tako se na Badnjak najčešće jede - fiš paprikaš. Za njega je ponajprije potrebna svježa riba, koje zasada u osječkim ribarnicama ima dovoljno, a ove godine i ponuda je raznolika.

Iako malo skuplja nego prošle godine, slatkovodna će se riba naći na blagdanskim stolovima. Bilo u kotliću, pržena ili na rašljama.

Kupuje se više, ali i veći komadi. A za kvalitetan obrok s obitelji i prijateljima nije teško ni pričekati u redu.

Unatoč povećanoj potražnji straha nema. Ribe će biti za sve.

- Svakodnevno dolazi nova tura šarana, soma, tolstolobika. To je najtražnije. Šaran je za fiš najtraženiji pa se uzima zadnji dan kad je fiš najbolji od svježe ribe, rekla je Sanja Pavela, prodavačica.

- Ljudi traže živog šarana najviše, odreske šarana, iznutrice, glave za fiš, soma odreska, dodala je Danijela Lacković, prodavačica.

Kilogram šarana stoji 37 i pol kuna, soma 60.

Za svačiji džep i ukus. Pa tko se za koju ribu odluči.

Kako god bilo, valjalo bi slatkovodnu ribu češće jesti jer je iznimno zdrava i u odnosu na morsku nepravedno zanemarena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!