RH izgubila na sudu zbog zatvorskih uvjeta i dugog sudskog postupka

06.03.2023.

14:28

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) dosudio je naknadu od 12.200 eura hrvatskom zatvoreniku koji je tvrdio da mu su prava povrijeđena neodgovarajućim zatvorskim uvjetima i prekomjernim trajanjem postupka, zbog čega je zatražio naknadu štete.

Razmatrajući činjenice tog predmeta ESLJP je primijenio raniju praksu te je ponovio da je nedostatak prostora u zatvorskoj ćeliji osobito bitan uvjet pri utvrđivanju jesu li uvjeti bili ponižavajući s aspekta Konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Utvrdio je da je podnositelju zahtjeva povrijeđeno pravo prema članku Konvencije u dijelu koji se odnosi na ponižavajuće postupanje zbog boravka od dvije godine i pet mjeseci u neodgovarajućim uvjetima u zatvorima u Zagrebu i Varaždinu.

Sud je utvrdio i da je podnositelju povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku zbog prekomjernog trajanja parničnog postupka radi naknade štete zbog neodgovarajućih uvjeta u kojima je bio tijekom izdržavanja kazne zatvora dulje od deset godina.

Također je utvrdio povredu prava na učinkovito pravno sredstvo zbog toga što je inače učinkovito pravno sredstvo (tužba radi naknade štete) u konkretnim okolnostima predmeta podnositelja bilo neučinkovito sredstvo upravo zbog prekomjernog trajanja postupka, izvijestio je ured hrvatske predstavnice pred ESLJP-om.

Uz 12.200 eura naknade za nematerijalnu štetu podnositelju je, konačnom presudom, dosuđeno i 250 eura naknade za izdatke i troškove postupka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!