13:43 / 29.03.2019.

Autor: HRT

Hrvatska je iz europskih fondova za eHZZO dobila 127 milijuna kuna

-

-

Foto: - / -

Vukelić je istaknuo da je cilj do 2021. bolje povezati i ubrzati proces rada s pomoću programa kao što su eKarton i eUputnica te poboljšati kontrolu lista čekanja u zdravstvenim ustanovama.
Hrvatska je iz europskih fondova osigurala nepovratnih 127 milijuna kuna za informatizaciju i digitalizaciju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, tzv. eHZZO, rekao je ravnatelj HZZO-a Lucijan Vukelić na 7. konferenciji digitalne medicine "Budućnost je sada".

Vukelić
je istaknuo da je cilj do 2021. bolje povezati i ubrzati proces rada s pomoću programa kao što su eKarton i eUputnica te poboljšati kontrolu lista čekanja u zdravstvenim ustanovama. 

- To je veliki projekt u iznosu od 127 milijuna kuna nepovratnih sredstava, koji će nam omogućiti veliki korak u informatizaciji i digitalizaciji poslovanja HZZO-a. Sada krećemo s raspisivanjem natječaja za eHZZO, što uključuje umrežavanje i prebacivanje sa starog na novi sustav, kaže Vukelić.

- Budući da bolnice dosad nisu bile međusobno povezane, novi digitalni alati omogućit će bolje praćenje i kontrolu lista čekanja te izvršenost usluga, dodao je.

- Digitalne tehnologije su sadašnjost i budućnost i pomažu svim sustavima, a poglavito mogu pomoći zdravstvenom sustavu. U tom smjeru hrvatski zdravstveni sustav krenuo je prije desetak godina, a mi nastavljamo u tom pravcu, istaknuo je otvarajući konferenciju ministar zdravstva Milan Kujundžić.
Dodao je da su tomu prilagođavani zdravstveni zakoni jer robotika i umjetna inteligencija već danas medicini daju veliki poticaj.

Za mjesec i pol prve operacije s pomoću robota

Hrvatska je lani nabavila prvog robota, koji će u KBC-u Zagreb primarno operirati karcinom prostate te druge karcinome, što će pridonijeti poboljšanju ishoda liječenja.

- Robot je na Rebru, edukatori također, dio ljudi obavio je edukaciju u Švicarskoj i Italiji, za nekih mjesec i pol mogle bi početi prve operacije, najavio je Kujundžić.

Kad je riječ o telemedicini, ministar kaže da ona funkcionira na razini pojedinih radilišta povezanih sa zdravstvenim centrima u Splitu, Rijeci, Osijeku i Zagrebu, no to treba dalje razvijati.

Konferencija "Budućnost je sada" svake godine okuplja državnu administraciju, liječnike, farmaceutske i IT tvrtke kao lidere razvojnih procesa iz područja digitalne medicine.

Ove godine glavne su teme digitalna rješenja u onkologiji te kako bolje iskoristiti postojeće zdravstvene podatke, telemedicinu i primjenu uredbe o zaštiti podataka u zdravstvu. Kada je riječ o onkologiji, sudionici će razgovarati o primjeni digitalnih rješenja u ranom detektiranju i dijagnostici karcinoma.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!