07:00 / 09.07.2021.

Autor: Danijela Bratić-Herceg/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Hrvatska još nema Akcijski plan za zdravlje žena

Hrvatska nema Akcijski plan za zdravlje žena

Hrvatska nema Akcijski plan za zdravlje žena

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Hrvatska nema Akcijski plan za zdravlje žena. Budući da smatraju kako je riječ o vrlo važnom dokumentu, članovi udruge Roditelji u akciji - RODA odlučili su preuzeti inicijativu i dati sve od sebe kako bi se plan što prije donio. Diljem Hrvatske održavaju radionice i prikupljaju iskustva stručnjakinja i žena koja će poslužiti u njegovoj izradi. 

 Vlatka je socijalna radnica koja često radi u romskim naseljima i smatra da tamošnje žene nisu dovoljno informirane o trudnoći, roditeljstvu, preventivnim ginekološkim pregledima, kontracepciji i ostalim pravima koje imaju.

 - Konkretno za žene koje žive u romskim naseljima te usluge su teško dostupne i najčešće ih ne koriste kontinuirano jer ne odlaze na redovite preglede tako da je ovo početak kojim ćemo možda na neki način povećati im informiranost i dostupnost tih usluga, rekla je Vlatka Vincetić, socijalna radnica i voditeljica Službe za socijalne i zdravstvene programe, GDCK Čakovec.

Uključila se i glavna primalja čakovečke bolnice. Tema je, kaže, zanima i privatno i poslovno.

- U rađaoni kad čujemo "ja ne mogu više" volim je bodriti jer ja smatram da je ta žena tad najjača u svom životu i nema tog osoblja, primalje, liječnika, bilo koga oko nje tko je u tom trenutku jači od žene koja rađa, smatra Karmen Cecarko Vidović, glavna primalja u Županijskoj bolnici Čakovec.

- Ona je ta koja određuje svoja pravila. Ali mora se prije ona psihički posložiti i za to zaista čvrsto pripremiti, dodaje.

Udruga RODA na ovakav način okuplja stručnjakinje koje se na različite načine bave zdravljem žena.

- Sve one koje na neki način rade sa ženama i to različitim skupinama žena jer nam je važno da se u ovu radionicu uključi što je moguće više perspektiva, da doznamo o tome koja pitanja vezano za reproduktivno zdravlje su važna ženama s invaliditetom, Romkinjama, ostalim ranjivim skupinama ali i općoj populaciji, kazala je Branka Mrzić Jagatić, udruga RODA - Roditelji u akciji.

A sve je, ističe, još prije dvije i pol godine potaknula kampanja udruge Roda "Prekinimo šutnju", kad je više stotina žena progovorilo o svojim bolnim iskustvima, oblicima nasilja i neprofesionalnom ponašanju koje su doživjele u zdravstvenim ustanovama.

- Mi smo nažalost naišli na muk, nije postojala politička volja, nikakav interes da se polovici stanovništva naše države omogući da participira u donošenju nekog dokumenta koji se tiče upravo njihovog zdravlja, kazala je Mrzić Jagatić.

Stoga su se same aktivirale, te će na temelju prikupljenih iskustava izraditi prijedlog nacrta Akcijskog plana za zdravlje žena u Hrvatskoj.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!