Hrvatska kreće u borbu protiv dezinformacija u medijima

04.08.2023.

13:44

Autor: HRT

Hrvatska kreće u borbu protiv dezinformacija u medijima. Agencija za elektroničke medije i Ministarstvo kulture i medija provode projekt "Uspostava provjere medijskih činjenica i sustava javne objave podataka". Nakon prvog javnog poziva - nepovratnim europskim novcem financirat će se 12 projekata čiji su nositelji sveučilišta, organizacije civilnog društva i mediji. U rujnu slijedi novi javni poziv.


- Mi smo na dnevnoj razini okruženi brojnim, brojnim informacijama od kojih dobar dio nije vjerodostojan. Da bi se zaštitili, da bi znali prepoznati točnu informaciju od netočne, trebaju nam vještine medijske pismenosti. Svaki od projekata koji će se sufinancirati - radit će na provjeri točnosti informacije i objavljivat će to na svojim platformama, kazao je zamjenik ravnatelja Agencije za elektroničke medije Robert Tomljenović u Studiju 4.

Dodao je kako će postojati i tzv. 'suradnička' platforma koju će pokrenuti Agencija za elektroničke medije. Na njoj će svi projekti o provjeravatelji objavljivati provjerene informacije - s obrazloženjima kako se provjerilo, zašto se provjeravalo, dodao je.

- Vjerujem da će to biti vrlo koristan alat za cijelo društvo, i za novinare jer će se na jednom mjestu moći provjeriti brojne informacije, zaključio je. Dodao je kako će najesen početi s radom projekti koji su dobili sredstva na prvom javnom pozivu, a da bi 'suradnička' platforma od "sljedećeg godine mogla polako zaživjeti".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!