"Hrvatska majka" Vinkovci obilježila 30 godina postojanja

12.10.2022.

15:42

Autor: Hina/HRT/V.G.

"Hrvatska majka" Vinkovci obilježila 30 godina postojanja

"Hrvatska majka" Vinkovci obilježila 30 godina postojanja

Foto: HTV / HRT

Polaganjem vijenaca podno spomenika hrvatskim braniteljima te promocijom monografije o radu udruge, u Vinkovcima je u srijedu obilježena 30. obljetnica djelovanja Udruge obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja "Hrvatska majka" Vinkovci.


Podsjetivši kako je Udruga "Hrvatska majka" iz Vinkovaca prva osnovana udruga u Republici Hrvatskoj koja je okupila obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i koja je od svog osnutka posvećena traženju nestalih hrvatskih branitelja, predsjednica Udruge Spomenka Kušić naglasila je kako će Udruga ustrajati na pronalasku još 28 nasilno odvedenih i nestalih hrvatskih branitelja s područja Vinkovaca.

- Od 2013. pronađena je samo jedna osoba s popisa nestalih u našoj udruzi. Još uvijek tražimo 28 njih, a vremena je sve manje. Ja još uvijek tragam za sinom Mirabelom. Već 30 godina. Rasipaju se obitelji, a mi stariji umiremo polagano, ali dok smo živi tragat ćemo za svakim nestalim. Ponosni smo na svoju djecu, kazala je Spomenka Kušić.

Vijence podno spomenika hrvatskim braniteljima u parku nedaleko gradskog središta, položila su i svijeće zapalila brojna izaslanstva.

U hotelu Admiral upriličena je promocija monografije "Trideset godina neizvjesnosti" posvećene 30. obljetnici postojanja i djelovanja Udruge "Hrvatska majka" Vinkovci, autorice Milke Vide.

- Radila sam dosta dugo na monografiji iako sama knjiga nema puno stranica, njih stotinjak, ali sadrži jako puno dokumenata i fotografija koje svjedoče o počecima i djelovanju "Hrvatske majke" Vinkovci. Bilo je zahtjevno raditi na monografiji jer čim uđete u u tu problematiku suočite se s boli i patnjom onih koji su izgubili svoje najmilije u Domovinskom ratu, rekla je Vida.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!