17:26 / 13.06.2020.

Autor: I.D./Igor Rotim/Dnevnik/Tema dana/IMS/HRT

Hrvatska manjina u iščekivanju izbora u Srbiji

-

-

Foto: - / -

Krovna politička stranka u Vojvodini i na ovim će se izborima pokušati izboriti za barem jedan zastupnički glas u srbijanskom parlamentu, koji bi zastupao interese sve manje hrvatske zajednice u toj zemlji.
Srbija se priprema za parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore koji će se održati 21. lipnja. Dio oporbenih stranaka odustao je od izborne utrke jer, kako tvrde, ni ovi izbori u Srbiji nisu demokratski, a vladajući Vučićevi naprednjaci sve javne sustave iskorištavaju kako bi se zadržali na vlasti.

Pritisak na hrvatsku manjinu koncentriranu većinom u Vojvodini već je, kao i obično, pojačan. Demokratski savez Hrvata u Vojvodini na izbore izlazi s jasnom, proeuropskom porukom.

Krovna politička stranka u Vojvodini i na ovim će se izborima pokušati izboriti za barem jedan zastupnički glas u srbijanskom parlamentu, koji bi zastupao interese sve manje hrvatske zajednice u toj zemlji.

- Mi smo lojalni građani, hoćemo pridonositi svakom boljitku, i kada je u pitanju demokratski razvoj i kad su u pitanju životi u lokalnim zajednicama i kada su u pitanju europske integracije, kazao je Tomislav Žigmanov, predsjednik DSHV-a, koalicija UDS.

Demokratsko političko nadmetanje u Srbiji otežano je gotovo nemogućim pristupom medijima, barem za oporbene stranke. Hrvati se redovito prikazuju negativno, a sustavna politika podjele Hrvata Bunjevaca traje još od devedesetih.

- Ta strategija je još iz vremena Miloševića, raslojavanja Hrvata na Hrvate Bunjevce i Bunjevce nehrvate i sad u novije vrijeme se pojavila i strategija razdvajanja Šokaca na Šokce Hrvate i Šokce nehrvate, rekla je Jasna Vojnić, predsjednica HNV-a.

- Postoje brojni deficiti, izazovi kad je u pitanju stanje demokracije i vladavine prava, europskim integracijama. Hoćemo pokazati da u Srbiji postoje političke snage kojima je stalo do europske budućnosti Srbije i onda do ravnopravnog statusa hrvatske zajednice, rekao je Žigmanov.

Srbija se, potpisom na međudržavni ugovor s Hrvatskom, još 2004. godine obvezala zajamčiti mandat u parlamentu predstavnicima hrvatske nacionalne manjine. To se nije dogodilo, krovna hrvatska stranka na izbore prošli put je izašla s Demokratskom strankom, a na ove izbore izlazi u koaliciji s Ujedinjenom demokratskom Srbijom, s izrazitim proeuropskim naglaskom.

Riječ je većinom o strankama koje se zalažu za vraćanje autonomije nekad gospodarski snažnoj Vojvodini, u sklopu proeuropske Srbije.

Više doznajte u videozapisu.

Dio oporbe bojkotira izbore, raste broj zaraženih koronavirusom, vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci zabranjen je spot, kampanju je obilježio i štrajk glađu nekolicine političara, kao i najnovija afera oko navodne povezanosti sina Aleksandra Vučića s mafijom, to je ozračje u kojem Srbija dočekuje iduću nedjelju.

- Bit će to vrlo neobični izbori, iako sve te neizvjesnosti i nisu naročito bitne, jer već je sada potpuno jasno da je Srpska Napredna stranka Aleksandra Vučića dobila ove izbore, rekao je za Temu dana komentator Zoran Kusovac koji se u emisiju uključio iz Beograda.

Pitanje je samo, dodao je Kusovac, hoće li Vučić uspjeti sam svojom listom dobiti 126 zastupnika, što je apsolutna većina u Skupštini Srbije. Njemu bi to bilo bitno radi koalicije u kojoj je on sada s Ivicom Dačićem.

- Najveći uspjeh Aleksandra Vučića u zadnjih osam godina je taj što je neutralizirao sve koji su mu otvorena oporba - osim Šešelja - njega je ograničio, nije ga uspio uništiti, kazao je komentator Kusovac.

Ni na ovim izborima hrvatska manjina nema zajamčene mandate na čemu se već dugo inzistira.

- Očekujemo da osiguramo naše zastupničko mjesto u republičkim pokrajinskom i tijelima lokalnih samouprava. Hoćemo da tako budemo sudionici u političkim procesima u Srbiji, da damo svoj doprinos daljnjem razvoju demokratizacije, da ostvarimo naše interese i interese pripadnika hrvatske zajednice, rekao je Žigmanov koji se u emisiju uključio iz Novog Sada.

O današnjem položaju hrvatske manjine u Srbiji, Žigmanov je rekao:

- Zajednica unutar sebe u proteklih nekoliko godina, zahvaljujući naporima vlasti RH - prije svega Vlade na čelu s Plenkovićem - čini ozbiljni iskorak i kada je u pitanju konsolidacija stanja unutar zajednice i kada su u pitanju brojni razvojni programi.

- S vremena na vrijeme smo svjedoci određenih anti hrvatskih istupa, vrlo snažnih od strane najviših predstavnika državnih vlasti. Posljednji u nizu je slučaj s navodnom promocijom NDH-a i ustaštva u obrazovanju na hrvatskom jeziku u republici Srbiji, što je toliko apsurdno da se na to uopće ne vrijedi ni referirati, kazao je Žigmanov.

Drugim riječima, dodao je, pokušava se stvoriti jedna klima da su Hrvati u Srbiji ne lojalni.

Cijeli razgovor poslušajte u videozapisu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!