15:52 / 13.06.2018.

Autor: Hina/HRT

Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim rastom broja zaposlenih

Ilustracija, Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Ilustracija, Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Eurostatu procjenjuju da je u EU-u u prvom kvartalu zaposleno bilo ukupno 237,9 milijuna građana, od čega njih 157,2 milijuna u eurozoni.
Hrvatska je u prvom tromjesečju bila među zemljama Europske unije (EU) s najvećim rastom broja zaposlenih na kvartalnoj i godišnjoj razini dok je na razini EU-a i Eurozone on dosegnuo rekordne razine, pokazalo je najnovije izvješće Eurostata.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođen broj zaposlenih u prvom ovogodišnjem tromjesečju porastao za jedan posto u odnosu na prethodno tromjesečje kad je uvećan za 0,7 posto.

Identično povećanje broja zaposlenih bilježili su na tromjesečnoj razini i Portugal i Luksemburg. Veći skok broja zaposlenih na tromjesečnoj razini bilježile su samo Rumunjska, za 1,9 posto, i Malta, za 1,3 posto.

U Bugarskoj i Litvi broj zaposlenih zadržao se u prva tri ovogodišnja mjeseca na razini posljednjeg prošlogodišnjeg tromjesečja. Smanjen je samo u Estoniji, za 1,4 posto.

Na razini EU-a sezonski prilagođeni broj zaposlenih u EU-u u prvom je tromjesečju ove godine uvećan za 0,4 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada je zabilježio upola slabiji rast, objavio je u srijedu Eurostat.

U istom je postotku broj zaposlenih uvećan i u 19-članoj eurozoni, nakon 0,3-postotnog rasta u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca.

U Eurostatu procjenjuju da je u EU-u u prvom kvartalu zaposleno bilo ukupno 237,9 milijuna građana, od čega njih 157,2 milijuna u Eurozoni. Obje su brojke najviše otkada su u Eurostatu počeli pratiti te podatke.

Neznatno slabiji rast zaposlenosti na godišnjoj razini

U odnosu na prvo prošlogodišnje tromjesečje broj zaposlenih u EU-u i Eurozoni porastao je u prva tri mjeseca ove godine prema sezonski neprilagođenim podacima za 1,4 posto. U četvrtom tromjesečju 2017. uvećan je za 1,5 posto u EU-u te za 1,6 posto u eurozoni.

U Hrvatskoj je broj zaposlenih prema sezonski neprilagođenim podacima u prva tri ovogodišnja mjeseca prema istom razdoblju prošle godine uvećan za 4,6 posto, nakon 3,8-postotnog rasta u četvrtom kvartalu 2017.

Veći rast od Hrvatske imala je samo Malta, od 5,3 posto na godišnjoj razini.

Izrazitiji rast broja zaposlenih na godišnjoj razini zabilježili su još Cipar, za četiri posto, te Luksemburg i Portugal, za 3,7 odnosno 3,2 posto.
Eurostatu nisu bili dostupni samo podaci za Irsku, pokazalo je izvješće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!