21:07 / 09.10.2018.

Autor: R.I./B.S.LJ./HRT

Hrvatska mladež - tužni, depresivni, nasilni, ovisni

-

-

Foto: - / -

Tužni, depresivni, nasilini, ovisni o internetu i igricama... To je dijagnoza mentalnog zdravlja djece i mladih u Hrvatskoj.
Tužni, depresivni, nasilni, ovisni o internetu i igricama... To je dijagnoza mentalnog zdravlja djece i mladih u Hrvatskoj. Kako bi se njihovi problemi počeli rješavati nužna su ulaganja u prevenciju, stručnjake, liječenje... O tome se raspravljalo na okruglom stolu HZZO-a u povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja.

Ovisnosti, vršnjačko nasilje, anksioznost, depresija samo su neki od mentalnih problema djece i mladih. Prevencija izostaje.

"Svako peto dijete u Hrvatskoj je seksualno zlostavljano, 30 posto djece je fizički zlostavljano i teže fizički kažnjavano, 30 posto djece je emocionalno zlostavljano - pa naravno da su ta djeca rizična za kasnije teškoće. I ako mi njih ne prepoznamo već u vrtićkoj ili osnovnoškolskoj dobi, onda ćemo imati odrasle ljude koji će imati teškoće.", upozorava prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba.
Kada te boli, moraš reći!
Mentalni poremećaji i poremećaji u ponašanju vodeći su uzrok razvojnih teškoća i invaliditeta. Zbog njih se svake godine hospitalizira 2000 djece. "Ono što znamo, to su stari izazovi koje imamo - pušenje, alkohol i marihuana, a imamo i nove izazove kao što su ovisnost o računalima, nasilje preko interneta i slične probleme", opisuje Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Igor Salopek iz Hrvatskog Saveza udruga za mentalno zdravlje, udruge Vrapčić ističe sljedeće: iz liječničkog iskustva i onoga što vidi na terenu je nažalost povećanje broja mladih koji konzumiraju različita psihoaktivna sredstva. Pritom, kaže, prvenstveno misli na marihuanu. Upozorava da se rapidno povećava broj mladih ljudi koji ju konzumiraju.

Povećava se i broj ovisnika o internetu i igricama, trenutačno ih je između 50 i 100 000. Dijagnostika i liječenje velik su izazov.

"To su teško bolesne osobe i to je veliki problem na koji se društvo smije, kao 'nama je to smiješno jer ovaj 7 sati igra, 12 sati igra', to nije smiješno i to je bolest i o tome trebamo razgovarati. Dakle, potrebno je što više ulaganja u to, programa za mlade, institucija za mlade, psihijatara, stručnjaka.", kaže doc.dr.sc. Ante Bagarić, pročelnik Zavoda za liječenje bolesti ovisnosti Klinike za psihijatriju Vrapče.

Stručnjaka kronično nedostaje, a liste čekanja sve su dulje. "Nema stručnjaka, nemaju kome dovesti djecu. Još u Zagrebu pa se čaka dva tri mjeseca, što je s onima u Dubrovniku, Vukovaru, Slavoniji...? Zaista nam fali stručnjaka mentalnog zdravlja, a to je područje gdje se opet štedi na zapošljavanju.", kaže dr. Buljan Flander.

To je, kažu, nedopustivo. I dok su hospitalizacije u porastu, suicida djece i mladih sve je manje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!