Hrvatska na udaru toplinskog vala

27.06.2022.

19:37

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik/E.L.S./HRT

Velike vrućine u Hrvatskoj

Velike vrućine u Hrvatskoj

Foto: Grgo Jelavic / Pixsell

Stiže vruć zrak sa sjevera Afrike. I Hrvatska se našla na udaru toplinskog vala. Sutra i preksutra temperatura ponegdje čak i do 40 stupnjeva, a još nismo ni zakoračili u srpanj. Osvježenja neće biti ni noću.  

Užario se Knin! Popela se živa za 10 stupnjeva - u samo tri sata. U podne mjerilo se gotovo 36. Nije novost - vrućina ovdje najžešće udara!

- Knin je u kotlini, tako da je ljeti najvrući u Hrvatskoj, a zimi najhladniji! Znači nije nam dobro ni liti ni zimi – kaže Ante Karin.

Ali, u hladu je spas! Drži ga se tko god može.

Ljudi koji rade na otvorenom žegom se moraju nositi. Najvažnije je, ističu, ne dehidrirati. Nije im prvi put, kažu, tako je svake godine - nepodnošljivo.

Zakuhala je i metropola. Kao i ostali gradovi diljem zemlje. A vrhunac toplinskog vala tek stiže. Preporuka je liječnika: od 10 do 17 sati izbjegavati sunce! Savjeti struke, na ovakvo vrijeme zdravlje čuvaju!

- Uzimati dosta tekućine, ne uzimati kavu, gazirana pića, uzimati izotonične tekućine. Djecu i kućne ljubimce čuvati u zatvorenom. Klima uređaje spustiti 7 stupnjeva u odnosu na vanjsku – savjetuje Ive Miletić, glavni tehničar Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije.

Diše se u Dalmaciji na škrge. S usijanog asfalta bježi se na plažu.

Debeo je temperaturni plus, pa žarko sunce grije ubrzano i more. Do kada će pružati osvježenje - pitanje je. Jer temperature mu se približavaju tridesetici.

Vrućina na kopnu i itekako zagrijano more. Najviše u Malinskoj i Crikvenici, čak 27 stupnjeva - nije pružalo posebno osvježenje. Temperature mora više su od uobičajenih u lipnju. Na mjesrnim postajama duž Jadrana, čak i onima na otvorenom moru, rijetko gdje je danas temperatura bila ispod 26 stupnjeva, izvijestio je za Dnevnik HTV-a novinar Hrvoje Gunjača.

Osim što ćemo u velikom plavetnilu sve teže pronalaziti osvježenje, kako se temperature mora približavaju temperaturi našeg tijela, takav trend može imati ozbiljne posljedice po morski ekosustav, napominje.

- Kada se u prošlosti govorilo o klimatskim promjenama, govorilo se u futuru, sada smo sve češće svjedoci da su klimatske promjene prisutne i da je vrijeme za djelovanje. Jadransko more je zatvoreno i promjene i zagrijavanja se odvijaju čak 20 posto brže nego u okolnim morama - istaknula je za Dnevnik HTV-a biologinja mr.sc. Anita Babačić Ajduk.

Povećanje temperature, napomenula je, mijenja sastav biocenoza, svjedoci smo novih invazivnih vrsta koji inače nisu prisutni kod nas.

- Bitno je napomenuti da svako od nas može pridonijeti zaštiti morskog okoliša. Najbolje vrijeme za djelovanje je sada jer nismo napravili to prije 10 godina - poručila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!