Hrvatska nastavlja slati vojnike na Kosovo

19.09.2022.

17:12

Autor: V.K./HRT/Hina

Mirovna misija na kosovu

Mirovna misija na kosovu

Foto: Arhiva/Zeljko Lukunic / Pixsell

Hrvatska vlada odlučila je u ponedjeljak da će pripadnici Hrvatske vojske nastaviti sudjelovati u mirovnoj misiji na Kosovu, pomorskoj operaciji EU-a u Somaliji te u mirovnim misijama UN-a.


U operaciji potpore miru KFOR na Kosovu Hrvatska sudjeluje od 2009. godine i do sada je u toj operaciji sudjelovalo 1358 pripadnika Hrvatske vojske.

- U 2023. i 2024. godini u operaciju potpore miru KFOR predlaže se sudjelovanje do 60 pripadnika Hrvatske vojske i do dva helikoptera Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, rekao je ministar obrane Mario Banožić na sjednici vlade.

Hrvatska će nastaviti sudjelovati i u operaciji potpore miru EU NAVFOR Somalija ATALANTA u iduće dvije godine s najviše 25 pripadnika Hrvatske vojske.

Riječ je o operaciji potpore miru kojom Europska unija u području Somalije i Roga Afrike provodi zadaće borbe protiv piratstva i zaštite humanitarnog brodovlja Svjetskog programa za hranu.

Odlučeno je i da će u mirovnim operacijama UN-a u Libanonu biti do tri pripadnika HV-a, u Zapadnoj Sahari do pet pripadnika i u Indiji i Pakistanu do devet pripadnika.

Također će se nastaviti sudjelovati u aktivnostima Stalne NATO skupine protuminskih snaga dva s do pet pripadnika.

- Radi se sudjelovanju protuminskih ronilaca HRM-a koji se ukrcavaju na brodove talijanske ratne mornarice i obavljaju zadaće u području Sredozemlja i Crnog mora, kazao je Banožić.obrane kazao je da Hrvatska kao odgovorna članica međunarodne zajednice, pridaje važnost sudjelovanju u operacijama i misijama u inozemstvu, čime aktivno pridonosi izgradnji međunarodnog mira i sigurnosti, a i jača svoje sposobnosti.

Ministar obrane kazao je da Hrvatska kao odgovorna članica međunarodne zajednice, pridaje važnost sudjelovanju u operacijama i misijama u inozemstvu, čime aktivno pridonosi izgradnji međunarodnog mira i sigurnosti, a i jača svoje sposobnosti.

Odluku o slanju vojnika u mirovne misije u svijetu mora potvrditi Hrvatski sabor. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!