07:32 / 01.07.2018.

Autor: HRT

Hrvatska obilježila petu obljetnicu pridruživanja europskoj obitelji

-

-

Foto: - / -

Hrvatska je obilježila petu obljetnicu pridruživanja europskoj obitelji. 1. srpnja 2013. postali smo 28. članica Europske unije.
Hrvatska je obilježila petu obljetnicu pridruživanja europskoj obitelji. Prvog srpnja 2013. postali smo 28. članica Europske unije.

Hrvatska je zbog članstva u Europskoj uniji vidljivija i prepoznatljivija u svijetu, a svoje ciljeve bolje promiče kroz kreiranje i donošenje odluka na europskoj razini, priopćilo je tim povodom Ministarstvo vanjskih i europskih poslova povodom.

Hrvatska je prije pet godina postala 28. članica EU-a, time ostvarila jedan od svojih glavnih vanjskopolitičkih ciljeva i postala dijelom jedne od najrazvijenijih zajednica na svijetu, objavilo je ministarstvo. Europska unija je zajednica koja svojim članicama i svim njezinim građanima omogućuje život u stabilnom okviru demokracije, zaštite ljudskih prava i prava manjina, snažnih i efikasnih institucija, tržišnog gospodarstva i socijalne zaštite, stoji u priopćenju.

Ministarstvo je naglasilo kako Hrvatska snažno podupire te europske vrijednosti i u partnerstvu s ostalim članicama aktivno pridonosi razvitku Unije. Među ostalim, navodi se kako su postignuća petogodišnjeg članstva Hrvatske u EU poticaj za daljnji rad na razvoju Hrvatske i na njezinoj punoj integraciji u europski projekt.

Važni zadaci na tom putu su pristupanje schengenskom prostoru i europodručju, a u prvoj polovici 2020. godine  predsjedanje Vijećem Europske unije. Hrvatska će time još aktivnije pridonositi i europskom projektu mira, stabilnosti i prosperiteta te ukupnom razvitku Europske unije, zaključuje ministarstvo koje je povodom ove godišnjice u suradnji s vladom i nadležnim ministarstvima objavilo publikaciju Pet godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji.

Središnja svečanost održana je sinoć u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.


Put do ulaska u Europsku uniju trajao je dvanaest godina. Formalno je počeo 2001. potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, nastavljen je podnošenjem zahtjeva za članstvo 2003. Status kandidata Hrvatska je dobila 2004., a iduće godine počeli su pregovori koji su završili u lipnju 2011. i iste godine u prosincu potpisanje Ugovor o pristupanju Uniji. Zatim je održan referendum na kojem je 66% građana reklo DA Europi.

Članstvo u Europskoj uniji omogućilo je putovanja bez viza i putovnica, jednostavniji pristup programima EU-a te zapošljavanje u Uniji bez posebnih radnih dozvola. Hrvatski građani mogu izravno utjecati na politiku Europske unije, glasovanjem i kandidiranjem na izborima za Europski parlament, ali i putem Europske građanske inicijative.

Članstvo je donijelo znatne pomake nabolje u području zaštite okoliša, proširene su mogućnosti poslovanja poduzetnika na unutarnjem tržištu EU-a i na tržištima država s kojima Unija ima sklopljene trgovinske sporazume. Ulaskom u europsku obitelj ostvarili su se snovi ne samo ove generacije nego i mnogih prethodnih. Stvoreni su temelji za sigurnu, demokratsku i europsku budućnost novih naraštaja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!