17:53 / 09.05.2018.

Autor: D.P./Hina

Hrvatska ostaje predana sporazumu s Iranom

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatska zajedno s partnerima u Europskoj uniji ostaje predana poštovanju i provedbi sporazuma te očekuje da Iran nastavi s njegovom provedbom.
Hrvatska žali zbog povlačenja Sjedinjenih Država iz sporazuma o nuklearnom programu s Iranom, ali zajedno s partnerima u Europskoj uniji ostaje predana poštovanju i provedbi sporazuma te očekuje da Iran nastavi s njegovom provedbom i ispunjavanjem svih obveza koje proizlaze iz Sporazuma, priopćilo je ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

"Republika Hrvatska žali zbog povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o nuklearnom programu s Iranom (JCPOA). Zajedno s partnerima u EU ostajemo predani punom poštovanju i učinkovitoj provedbi JCPOA te očekujemo da Iran nastavi s provedbom i ispunjavanjem svih obveza koje proizlaze iz Sporazuma", navodi MVEP u priopćenju. Svijet žali zbog Trumpove odluke o Iranu

Američki predsjednik Donald Trump objavio je jučer da se Sjedinjene Države povlače iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. kako bi spriječio Iran da razvije nuklearnu bombu i da će odmah ponovno uvesti gospodarske sankcije Teheranu. "To je bio užasan jednostran sporazum koji nije trebao nikad, nikad biti potpisan", rekao je Trump u govoru iz Bijele kuće i naglasio da sporazum "nije donio spokoj. Nije donio mir. Nikada i neće".

MVEP priopćava kako je uz "ključne sigurnosne aspekte vezane uz međunarodnu neproliferacijsku arhitekturu te regionalnu i europsku sigurnost i stabilnost, JCPOA otvorio prostor za jačanje odnosa s Iranom u mnogim drugim područjima, stvarajući prilike za razvoj gospodarske i trgovinske suradnje na korist građana EU-a i Irana. U tom pogledu Republika Hrvatska smatra potrebnim uložiti napore s ciljem očuvanja prilika, omogućenih Sporazumom, te osiguranja zaštite gospodarskih, trgovinskih i poslovnih interesa".

Dodaje kako se Hrvatska "zalaže za dijalog s partnerima u EU o novim okolnostima i zajedničkom pristupu". Na kraju se navodi kako "Sjedinjene Američke Države ostaju naš partner i saveznik. Očekujemo daljnji dijalog s njima o ovome i drugim pitanjima od zajedničkog interesa".Studio 4: Trumpov potez diplomatski izazov za RH, moguće divljanje cijena nafte

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!