19:23 / 14.09.2021.

Autor: Lucija Judnić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Hrvatska po recikliranju ispod prosjeka EU-a

Pretrpano zagrebačko smeće

Pretrpano zagrebačko smeće

Foto: Dnevnik / HRT

Zagrebački gradonačelnik komentirao je gomilanje otpada, što je jedan od vrućih problema gradske vlasti. U zagrebačkom naselju Savica već se danima ne prazne kante za odlaganje plastike. Građani bjesne, a dugoročnog rješenja još nema. 

Kante pucaju po šavovima. Smeće kipi na sve strane. 

Hrvatska je po recikliranju ispod prosjeka EU-a, što je vidljivo i u ovom zagrebačkom naselju. U kantama za plastiku može se naći i papir, biootpad te miješani komunalni otpad. Gomilanju smeća na ulici pridonosi i neredovit odvoz.

Gradonačelnik Tomašević za nered na ulicama, kako kaže, nije znao. Ni vrećice za odlaganje već mjesecima nisu stigle na kućni prag građana, što ga je također iznenadilo.

- Ovo mi je prva informacija da bilo kakve vrećice kasne, isto tako mi je i prva informacija da ima bilo kakvih štucavica vezano za odvoz plastike, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Konačno rješenje za zbrinjavanje otpada trebalo bi biti u centru za gospodarenje otpadom u Resniku. Iz udruge koja se već 15 godina tomu protivi ponovno apeliraju da se prekinu sve aktivnosti na projektu. 

- Počele su pripreme na izgradnju centra za biootpad u koji će se dovoziti biootpad kao pretovarna stanica za Kutinu. Počela je izgradnja još jedne spalionice, jedne sortirnice koja nije ni u kakvom planu, to su sve lokacije kojima je trgovao bivši gradonačelnik, rekla je Branka Genzić Horvat iz Udruge za zaštitu okoliša Resnik.

- Sortirnica je zapravo planirana na lokaciji zemljišta Dioki, koje je Grad Zagreb kupio. Ja doista ne vidim kome bi sortirnica smetala u gradu Zagrebu jer se radi o sortiranju suhih reciklata, znači plastike, metala i papira, rekao je Tomašević.

I dok se smeće gomila na ulicama, gomilaju se i problemi nove gradske uprave kojoj će trebati dugoročno rješenje za vječni problem. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!