19:37 / 15.06.2020.

Autor: I.D./HINA

Hrvatska podržava multilateralizam iako nije savršen

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Za Hrvatsku je važno pitanje multilateralizma iz kojeg proizlazi stabilnost, predvidivost i pravednost što je vrlo važno za države i narode, izjavio je Grlić Radman.
U razgovoru šefova europskih diplomacija s američkim kolegom Mikeom Pompeom Hrvatska je u ponedjeljak podržala multilateralizam jer donosi "stabilnost, predvidivost i pravednost".

Američki predsjednik Donald Trump izvukao je SAD iz niza globalnih sporazuma, od Pariškog klimatskog pakta do iranskog nuklearnog sporazuma. Također je obustavio odnose sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, smatrajući da tu organizaciju kontrolira Kina.

- Za Hrvatsku je važno pitanje multilateralizma iz kojeg proizlazi stabilnost, predvidivost i pravednost što je vrlo važno za države i narode, izjavio je novinarima ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman koji je predsjedao video-konferencijom.

Ne navodeći izrijekom nijednu, dodao je da djelovanje brojnih međunarodnih organizacija nije savršeno, no drži da bi bez njih svijet bio nestabilniji.

- Transatlantska suradnja donosi brojne prednosti koje nadilaze razlike u pogledima na pojedina pitanja jedne i druge strane Atlantika, istaknuo je šef diplomacije Hrvatske koja do kraja lipnja predsjeda EU-om.

Grlić Radman je istaknuo značaj postizanja rješenja bliskoistočnog pitanja i važnost otvorenog diplomatskog kanala sa SAD-om u tome procesu.

Govoreći o zapadnom Balkanu, rekao je da bi EU i SAD trebali zauzeti jedinstveni stav potpore prema provedbi potrebnih reformi u državama jugoistočne Europe, ali i prema vrednovanju tih napora, odnosno postignutih uspjeha.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!