Hrvatska policija sudjelovala u otkrivanju europske "putujuće bande"

26.02.2023.

09:17

Autor: V.K./HRT/Hina

Pljačkaju po kućama

Pljačkaju po kućama

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Hrvatska policija sudjelovala je nedavno u međunarodnoj operaciji razbijanja "putujuće bande" koja pljačka po kućama u zemljama EU-a i pronašla u Hrvatskoj veću količinu nakita, tehničke robe i drugih predmeta koje smatra ondje ukradenima.

Španjolska i francuska policija priopćile su, naime, početkom mjeseca da su razbile "putujuću bandu" koja je pljačkala kuće u Španjolskoj, Francuskoj i Portugalu.

U pet europskih zemalja, najviše u Francuskoj, privedena je 31 osoba s hrvatskim, srpskim i talijanskim dokumentima. Pritom je pretraženo najmanje 17 kuća.

U tome je, u redovitoj međunarodnoj suradnji, sudjelovala i hrvatska policija.

- Navedena koordinirana akcija provedena je istog dana u više zemalja EU-a, a u nju su bili uključeni i policijski službenici u Hrvatskoj koji su, temeljem Europskog istražnog naloga proveli dokazne radnje pretraga kuća i drugih prostorija, navela je hrvatska policija.

- Tom je prilikom pronađena i privremeno oduzeta veća količina nakita, mobitela, prijenosno računalo i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu iz kaznenih djela počinjenih u zemljama članicama EU-a ili su pribavljeni novcem otuđenim u navedenim kaznenim djelima, dodala je policija sa sjedištem u Zagrebu.

U Hrvatskoj je policija uhitila dvoje ljudi, hrvatskih državljana, 27-godišnjeg muškarca i 57-godišnju ženu.

Putujuća banda od srpnja 2021. do listopada 2022. godine počinila je više stotina pljački kuća diljem Europe pri čemu je otuđila predmete u vrijednosti nekoliko milijuna eura, izvijestila je portugalska novinska agencija Lusa pozivajući se na podatke francuske policije.

Lusa navodi da je riječ o "srpsko-hrvatskoj kriminalnoj skupini".

Skupina je operirala iz područja južnog španjolskog grada Alicantea pa je španjolska policija u obližnjem mjestu Orihuela uhitila pet osoba s hrvatskim i talijanskim dokumentima. Kod uhićenih je, tvrdi policija, pronađen skupocjeni nakit te plastična kartica za nasilno obijanje brava na vratima stanova i kuća.

Španjolska je godinama na udaru pljačkaša kuća, odnosno "obiteljskih klanova", kako ih naziva tamošnja policija.

Muškarci automobilima razvoze mlade žene pred kuće i zgrade, a one zatim obijaju brave te iznose vrijedne predmete poput nakita, parfema, gotovine i satova.

Njihov trag vodio je do Francuske pa je u rujnu 2022. formiran španjolsko-francuski policijski tim koji se obratio za pomoć i policijama Hrvatske, Italije, Nizozemske i Švicarske.

Identitet uhićenih nije objavljen.

Hrvatska policija napominje kako se kriminalističko istraživanje nastavlja.

- Međunarodna akcija se nastavlja te u ovom trenutku ne raspolažemo službenim podacima o drugim osobama uhićenima u ostalim zemljama i koje su sudjelovale, navela je hrvatska policija.

Dodaje da će nastaviti surađivati s drugim policijama na ovom i sličnim slučajevima.

- Razmjena saznanja o pripadnicima i kretanju mobilnih kriminalnih skupina počinitelja imovinskih delikata uobičajena je aktivnost među zemljama članicama EU-a, kao i nama susjednim zemljama koje nisu unutar EU-a, dodala je hrvatska policija.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!