Hrvatska policija u Rimu nagrađena za svoj model borbe protiv nasilja

18.11.2021.

18:08

Autor: B.A./Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Filip Brala / PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u četvrtak je u Rimu preuzeo nagradu koju je hrvatskoj policiji za njihov model borbe protiv nasilja u obitelji, nasilja nad ženama i ostalim ranjivijim skupinama dodijelila Parlamentarna skupština Mediterana.

U prigodnom obraćanju na konferenciji koja je okupila ministre unutarnjih poslova mediteranskih zemalja Božinović je istaknuo da mu je drago što je hrvatski model borbe protiv nasilja prepoznat i izvan nacionalnih granica.


- Nasilje u obitelji kompleksna je, sveprisutna negativna društvena pojava, koja nema shvatljive niti lako mjerljive uzroke nastanka, nije svojstvena određenom društvenom sloju ili stupnju obrazovanja te zahvaća oba spola. Stoga je integriran i koordiniran pristup društvene, političke i stručne javnosti u njegovu suzbijanju i sprječavanju, prevenciji i prekidu međugeneracijskog prijenosa od krucijalne važnosti, kazao je Božinović.


Dodao je da su još na početku zatvaranja zbog pandemije prepoznata dva primarna žarišta - porast fizičkog nasilja iza zatvorenih vrata te porast seksualnog vrebanja najranjivijih, djece i maloljetnika, putem digitalnih platformi.


- Sve je vidljivije da je nasilje u obitelji u uvjetima zdravstvene krize i lockdowna poprimilo nove, ponegdje čak alarmantne razine, posebice u području nasilja nad ženama i djecom. Prateći prebacivanje života u on line sferu, u bitnome smo se okrenuli modernim komunikacijskim tehnologijama, kao glavnom alatu senzibilizacije javnosti i dopiranja do ugroženih iza zatvorenih vrata, istaknuo je Božinović.


Pritom je izdvojio kampanju hrvatske policije "Iza vrata", pokrenutu na početku pandemije zbog osvještavanja javnosti o raznim oblicima nasilja nad djecom i poticanja njihove reakcije kroz prijavu sumnji policiji.


- Vrijednost kampanje odmah je prepoznata i s europske razine, Europol ju je predstavio kao primjer dobre prakse, a naposljetku ju je preuzela i Slovačka. Za najmlađe policija je u suradnji s obrazovnim sustavom osmislila i novi model informiranja djece o različitim temama iz područja sigurnosti u sklopu on line nastave: Virtualni policajci i policajke.


Božinović je istaknuo i važnost on-line aplikacije Red Button koja omogućuje on-line prijavu sumnji na različite oblike zlostavljanja djece te prijavu nezakonitih internet sadržaja.


Iznio je i podatak da broj prijava preko te aplikacije raste iz godine u godinu, a najviše se prijavljuje spolno i drugo zlostavljanja putem interneta, nasilje u obitelji i kontaktno seksualno zlostavljanje djece.


Parlamentarna skupština Mediterana okuplja 28 država članica, a temeljna joj je misija jačanje političke, gospodarske, društvene i kulturne suradnje između država članica s ciljem nalaženja zajedničkih rješenja za izazove s kojima se suočava mediteranska regija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!