Hrvatska pomoć Turskoj i Siriji iznosi 5,4 milijuna eura

20.03.2023.

13:19

Autor: Hina/I.B.

Čišćenje ruševina nakon potresa u Antakyji

Čišćenje ruševina nakon potresa u Antakyji

Foto: Thaier Al-Sudani / REUTERS

Hrvatska će u ponedjeljak najaviti novu pomoć potresom pogođenim državama, pa će ona ukupno iznositi 5 milijuna eura za Tursku i 400 tisuća eura za Siriju, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Pružili smo pomoć nakon potresa, a danas poslijepodne na donatorskoj konferenciji za Tursku i Siriji objavit ćemo dodatne zaloge, čime će naša ukupna potpora Turskoj iznositi 5 milijuna, a Siriji 400 tisuća eura, rekao je Grlić Radman uoči sastanka europskih šefova diplomacija u Bruxellesu.

Ministar je u izjavi novinarima pozdravio mirno i demokratsko održavanje predsjedničkih izbora u Crnoj Gori.

Rekao je da se od tih izbora očekuje pobjeda politike koja će voditi suverenu Crnu Goru prema konačnom usvajanju europskih vrijednosti i vladavine prava i ponovno otvaranje puta prema članstvu u Europskoj uniji.

U drugi krug izbora u Crnoj Gori ušli su MiIo Đukanović, kandidat Demokratske partije socijalista, te Jakov Milatović iz Pokreta Europa sad.

Grlić Radman je najavio kako će ministri na sastanku razgovarati o ruskoj agresiji protiv Ukrajine, naglasivši da će Hrvatska nastaviti razne oblike pomoći toj zemlji.

To uključuje podršku psihosocijalnoj rehabilitaciji i zaštiti različitih skupina pogođenih ratom, kao i u razminiranju, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!