12:00 / 22.10.2018.

Autor: HRT

"Hrvatska - premala zemlja za veliku brodogradnju"

-

-

Foto: - / -

Novinar Ratko Bošković komentirao je u HRT-ovu Studiju 4 stanje u Uljaniku.
Novinar Ratko Bošković komentirao je u HRT-ovu Studiju 4 stanje u Uljaniku. Čini mi se da je to jedna terminalna faza tradicionalne krupne brodogradnje na sjevernom Jadranu, a time i u Hrvatskoj. Ona je već ugašena, praktički u Splitu i Trogiru. Ondje se sada grade samo manji i srednji brodovi. Očito je s tim gotovo. Eventualno to mogu oživiti poduzetnici stranci. No mislim, doduše, da bi to prije moglo biti u 3. maju u Rijeci nego u Uljaniku, kazao je.

Ne znamo kakva će to biti brodogradnja, tim više što plan restrukturiranja više ne predviđa izgradnju klasičnih brodova, već samo specijalnih plovnih objekata. Mislim da je ovo kraj jedne civilizacije. Nažalost možemo zaključiti da se Hrvatska pokazala kao premala zemlja za veliku brodogradnju, rekao je Bošković. 

Istaknuo je i da su suvremena brodogradilišta mjesta na kojima se brodovi sklapaju i da je ondje vrlo malo stalno zaposlenih. Tamo bi trebalo raditi možda 500, 600 ili 700 ljudi. Sada ih ima 4.200 zaposlenih - ukupno u Rijeci i Puli. No problem je u tome što gotovo više nitko ne vjeruje u problem restrukturiranja. Državi je polako došlo do svijesti da je i taj program restrukturiranja besmislen i neodrživ i da bi se lako moglo dogoditi da država mora u jednu crnu rupu baciti 2,5 ili 3 milijarde kuna. Oni to više nisu spremni. A čini se da ni strateški partner ne vidi više smisla za svoje ulaganje, dodaje. 

Naglasio je kako je trenutačno najbitnije da se Uljanik i 3. maj na neko vrijeme oslobode, odnosno zaštite od vjerovnika. Treba ih staviti u stečaj da dobiju zaštitu od vjerovnika, da se odgode plaćanja, dugovi restrukturiraju, da se dođe do nekog svježeg novca i eventualno pokrene brodogradnja. Nije jasno tko bi to mogao napraviti. U odnosu na Agrokor, ondje proizvodnja nikada nije stala. Stalno je funkcionirala i tvrtke su stalno zarađivale. U ovom slučaju to nije tako. Ovdje je proizvodnja stala, prihoda više nema, zarade nema. Treba krenuti od početka, a tko bi to mogao napraviti, to doista nije jasno, zaključuje Bošković. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!