Hrvatska prenosi Ukrajini iskustvo u procesuiranju ratnih zločina

30.06.2023.

21:04

Autor: HRT/D.M./Hina

Radionica o istraživanju i procesuiranju ratnih zločina

Radionica o istraživanju i procesuiranju ratnih zločina

Foto: HRT / HTV

Pravosudni dužnosnici iz Hrvatske i Ukrajine sudjelovali su na radionici o istraživanju i procesuiranju ratnih zločina. Naglasak je stavljen na prijenos znanja i hrvatsko iskustvo tijekom i nakon Domovinskog rata, koje bi moglo biti korisno za Ukrajinu. Dužnosnicima iz te zemlje, među ostalim, predstavljen je ustroj DORH-a te rad specijaliziranog državnog odvjetništva za ratne zločine i sudova koji se bave tim predmetima.

Dvodnevna radionica provodi se u organizaciji ministarstva pravosuđa i uprave i Savjetodavne skupine za teške zločine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.


- Hrvatska je zahvaljujući ratnom iskustvu razvila značajnu ekspertizu u viktimologiji, između ostalog zahvaljujući Zvonimiru Šeparoviću koji je obnašajući dužnost ministra pravosuđa u šestoj Vladi Republike Hrvatske inicirao pokretanje Tužbe Republike Hrvatske protiv Savezne Republike Jugoslavije, vodeći se načelom da nitko u ime žrtava ne može opraštati zločine. To načelo aktualno je i danas i zato Republika Hrvatska snažno podupire borbu protiv nekažnjavanja promatrajući je sastavnim dijelom vladavine prava", izjavio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica na otvaranju radionice.

Malenica je istaknuo da će postkonfliktna tranzicija biti jedan od najvećih izazova za Ukrajinu, a jedan od preduvjeta za uspješnu tranziciju je da pravda bude zadovoljena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!