12:20 / 04.05.2021.

Autor: Melita Homa/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Hrvatska prepoznatljiva u EU-u i po GMO free soji

Soja

Soja

Foto: Dnevnik / HRT

Kao dio Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu - u Osijeku djeluje referentni nacionalni i europski laboratorij za genetski modificirane organizme u sjemenu, hrani i hrani za životinje. Hrvatska, kao članica Europske unije ima vrlo stroge zakone vezane uz GMO, uz goleme kazne za one koji ih ne poštuju. 

U ovom laboratoriju rade tzv. forenzičari za biljke. Provjeravaju sadrži li biljni materijal GMO. Na analizu su upravo stigli uzorci sjemena soje. 

- Nakon pripreme i homogenizacije uzorka, radi se ekstrakcija DNA, izolirali smo DNA nakon koje radimo analizu PCR, rekla je viša stručna savjetnica u laboratoriju Ksenija Duka.

- DNA analiza koja ustvari podrazumijeva metodu lančane reakcije, polimerazu, što se skraćeno zove PCR. Eto korona nam je malo popularizirala metodu, sad svi znaju što je PCR. Inače PCR je metoda koja se već dugo koristi, dodala je rukovoditeljica Odjela za biotehnološku analizu dr. sc. Renata Hanzer.

Na taj se način može provjeriti je li netko genetski modificirao određenu biljku. Upravo je soja roba visokog rizika jer je na svjetskom tržištu većina njezina sjemena genetski modificirana. Na godinu se u Hrvatskoj plasira oko deset tisuća tona njezinog sjemena.

- Sve partije su testirane i sjeme na tržištu Republike Hrvatske je GMO free. Naše potrebe su nešto manje, međutim ona razlika, onih dvadeset posto završi u izvozu i postali smo prepoznati kao jedna od rijetkih zemalja EU koja ima GMO free soju, naglasio je voditelj Centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo dr. sc. Goran Jukić

Golema je to prednost za Hrvatsku. Uz soju, u osječkom se laboratoriju najčešće provjeravaju kukuruz, uljana repica i riža iz uvoza. Često i inspekcijski uzorci. Na GMO se može analizirati i zeleni biljni materijal.

- Nedopušteno puštanje jednog genetičkog materijala u okoliš sa sobom povlači kaznu i do milijun kuna. Odgovorna osoba u pravnoj osobi može platiti kaznu i do 100 tisuća kuna ako nešto namjerno pusti u okoliš što ne bi smjeli, rekla je Hanzer.

U tom slučaju sjemenski se materijal mora spaliti, a njiva preorati. Kolika je važnost ovog nacionalnog referentnog GMO laboratorija i za širu regiju, potvrđuje i to da su ostvarili suradnju s Crnom Gorom, a pregovaraju i s Makedonijom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!