Hrvatska šalje helikoptere i potražne pse u Albaniju

26.11.2019.

11:37

Autor: Studio 4/IMS/B.V.M./M.Š./Hina/HRT

default error photo
Nažalost, broj poginulih raste, posljednja je informacija da ih je 11 i nadamo se da je to konačni broj, sve se može sanirati, osim ljudskih života, rekao je Zlatko Kramarić.
Vlada je uz prethodnu suglasnost predsjednice RH donijela odluku o upućivanju dvaju helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Albaniju zbog snažnog potresa koji je rano jutros pogodio tu zemlju, priopćili su iz MORH-a. U Albaniju ide i tim za traganje i spašavanje u ruševinama s 15 pripadnika Ravnateljsta civilne zaštite i osam potražnih pasa. U MORH-u ističu da će dva helikoptera Mi-171 Sh s dvije letačke posade iz sastava 91. krila HRZ-a pružiti pomoć prevoženjem i potporom modulu Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite RH. Helikopterske posade ostat će u Albaniji na raspolaganju dok to bude potrebno. Tim za traganje i spašavanje u ruševinama, sastavljen od 15 pripadnika Ravnateljstva civilne zaštite i osam potražnih pasa za spašavanje, bit će upućen prema Albaniji, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

- VIDEO Novi potres u Albaniji: Najmanje 14 mrtvih, 600 ozlijeđenih
- Izdano važno upozorenje u slučaju potresa na dubrovačkom području
- Potres jačine 5,4 u BiH; jako se treslo i u Dalmaciji

Josip Granić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) koja je dio državnog intervencijskog tima, u razgovoru za Hinu kazao je da su u potresom pogođenu Albaniju, uz pse tragače obučene za izvlačenje iz ruševina, spremni poslati i ostalu pomoć, od timova ljudi i vozila do voditelja potraga i koordinatora akcija na terenu. Granić je rekao da je Ravnateljstvo civilne zaštite ponudilo pomoć više organizacija, ne samo HGSS-a koji ima školovane pse za spašavanje iz ruševina, odnosno nekoliko potražnih timova sa psima spremnim za takvu vrstu spašavanja.

- To su psi s višegodišnjim iskustvom traganja za mrtvim i živim ljudima na otvorenom području, a rad u ruševinama dodatna je edukacija koju naši određeni timovi prolaze te smo upravo te timove ponudili. Psi, nasreću, nisu imali iskustva sa stvarnim razornim potresima jer ih nije bilo, osim u Italiji, gdje naša pomoć nije trebala. No, riječ je o psima i timovima koji su osvajali razna priznanja svugdje po svijetu i spremni su, kaže Granić.

Civilna zaštita priopćila je da je albanska vlada podnijela zahtjev za međunarodnu pomoć te do sada prihvatila pomoć Italije, Grčke i Rumunjske.

- Putem hrvatskog veleposlanstva u Tirani je uspostavljen kontakt sa zamjenikom ministra unutarnjih poslova Albanije te potvrđen prihvat hrvatske bilateralne pomoći. Tim za traganje i spašavanje u ruševinama, sastavljen od 15 pripadnika Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH i osam potražnih pasa za spašavanje, bit će s dva vojna helikoptera MORH-a upućen prema Albaniji, navode u priopćenju.

Evo što je izjavio načelnik Glavnog stožera OSRH Mirko Šundov.

- Zatražili su od nas pomoć. Stavili smo na raspolaganje dva helikoptera koja će biti u prilici prevesti tim civilne zaštite MUP-a kako bi im pomogli. Suočeni su s teškom situacijom i smrtno stradalima.


Kramarić za HRT: Nema stradalih hrvatskih državljana

Veleposlanik RH u Albaniji Zlatko Kramarić za HRT je danas prijepodne opisao situaciju nakon razorih potresa.

- Ovo je u dva mjeseca novi potres koji je pogodio Albaniju, krajem rujna je bio do tada najveći koji je izmjeren otkad se provode mjerenja. Ovaj ujutro u 4 sata bio je još žešći, još veći, ali nakon njega, koji se dogodio u 4 sata, imali smo cijelu seriju novih potresa. Ipak, nadamo se da je ono najgore iza nas i da se sada ide prema saniranju velike štete koja je prije svega zabilježena u Draču i okolici. Tirana je nedaleko od Drača, to je dvadesetak kilometara i u Tirani se to itekako osjetilo. Građani su u 4 sata izašli na ulice i u parkove. Ne ide se u školu i život je daleko od normale, rekao je Zlatko Kramarić.

- Potres jačine 5,4 u BiH; jako se treslo i u Dalmaciji!

- Očito su nove zgrade u Tirani građene prema japanskim standardima tako da su relativno dobro podnijele potres, ali kod starijih zgrada, iz vremena kada se nije gradilo prema tim standardima, došlo je do urušavanja. Upravo zbog toga je broj žrtava i ozlijeđenih popriličan. Nadamo se i želimo vjerovati da je ovaj broj od 11 poginulih konačan.

- Mi veleposlanici tražimo način kako pomoći. Hrvatska je ponudila pomoć u psima tragačima, šatorima, stupili smo u kontakt sa zamjenikom ministra da ta pomoć može što prije doći i da solidarnost, koja je sada doista potrebna, bude na djelu i da se tim ljudima pomogne, istaknuo je Kramarić. Pomoć su prvi ponudili Grci i Talijani, ali ni Hrvatska nije čekala službeni poziv, dodaje. "Važno je da umirimo rodbinu, oni se javljaju i nema ih mnogo, pedesetak, ali koliko imam informacija, svi su živi i zdravi te nema žrtava među državljanima RH", rekao je Kramarić.

Hrvatski Crveni križ spreman pružiti pomoć Albaniji Hrvatski Crveni križ (HCK) izvijestio je da je u kontaktu s kolegama iz Albanskog Crvenog križa koji neumorno pomažu stanovništvu pogođenom potresima, te je u stanju pripravnosti i spreman je pružiti pomoć u trenutku kada Albanski Crveni križ to zatraži. Albanski Crveni križ radi na procjeni situacije, kada dovrše taj proces, znat će što im treba. U sklopu međunarodne inicijative "Susjed pomaže prvi", koju je upravo HCK pokrenuo, HCK je spreman pomoći, navodi se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!