Hrvatska šalje kontejnere Turskoj za smještaj unesrećenih u potresu

24.03.2023.

Zadnja izmjena 15:21

Autor: M.Š./HRT

Hrvatska Turskoj šalje kontejnere za smještaj unesrećenih u potresima

Hrvatska Turskoj šalje kontejnere za smještaj unesrećenih u potresima

Foto: HTV / HRT

Iz Siska kreće novi konvoj humanitarne pomoći Turskoj koju je u veljači pogodio razoran potres. Poginulo je gotovo 50 tisuća ljudi, a oko 900 tisuća - ostalo je bez doma.

- Kao što je Turska pomogla poslije petrinjskog potresa, poslali su 200 kontejnera, tako i naša zemlja danas pomaže potresom pogođenim područjima u Turskoj, rekao je u javljanju u podnevnom Dnevniku naš reporter Boris Kanazir.

Dodaje da su turske vlasti zatražile međunarodnu pomoć, a da je Hrvatska to prihvatila.

- Radi se o 40 kontejnera, 60 kreveta, 120 madraca, istaknuo je dodajući da je sve vrijedno oko 400 milijuna eura.

Vlak s kontejnerima trebao bi na odredište u Turskoj stići najkasnije za 10 dana.

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut kazao je u petak na pripremama za polazak vlaka na prostoru bivše Željezare Sisak da je ovo treće slanje pomoći Turskoj, nakon humanitarnog kamionskog konvoja iz veljače te odlaska pripadnika intervencijske postrojbe za potrage i spašavanja unesrećenih.

Tomislav Glavnik, ravnatelj Hrvatskog Caritasa koji je uz državna tijela sudjelovao u nabavi pomoći, istaknuo je da na ovaj način iskazujemo solidarnost s ljudima koji su u potrebi.

Zahvalio je svima koji su prepoznali Hrvatski Caritas i preko njega do sada darovali za potrebe stradalih u Turskoj oko 550.000 eura, dok je pomoć Caritasa u okviru današnjeg konvoja 114.000 eura.

Na ispraćaju konvoja bio je i turski veleposlanik u Hrvatskoj Yavuz Selim Kiran koji je izrazio veliku zahvalnost Vladi RH na svim oblicima pomoći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!