14:28 / 08.04.2022.

Autor: T.D./HRT/Hina

Hrvatska se priključila inicijativi da ICC istraži zločine u Ukrajini

Vlada Republike Hrvatske

Vlada Republike Hrvatske

Foto: Robert Anic / Pixsell

Hrvatska se priključila inicijativi 38 zemalja da Međunarodni kazneni sud (ICC) otvori istragu o ratnim zločinima u Ukrajini, odlučila je Vlada u petak.


Njome se od tužitelja ICC-a traži da istraži ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid za koje se smatra da su počinjeni na području Ukrajine od 21. studenoga 2013.

Iako Ukrajina nije članica Rimskog statuta kojim je osnovan taj sud, posebnim je izjavama prihvatila njegovu nadležnost za kaznena djela nad ukrajinskim građanima za koje optužuje visoke ruske i dužnosnike separatističkih regija na istoku zemlje. 

Uz Hrvatsku, inicijativu je podržalo 38 država stranaka Rimskog statuta (sve države članice Europske unije osim Litve koja je zahtjev podnijela samostalno) te Albanija, Australija, Kanada, Kolumbija, Kostarika, Gruzija, Island, Lihtenštajn, Novi Zeland, Norveška, Švicarska i Velika Britanija.

Ujedinjeni narodi dokumentirali su smrt 1480 civila u Ukrajini od ruske invazije 24. veljače.

Prizori iz Buče, predgrađa ukrajinskog glavnog grada Kijeva, izazvali su užasnutost diljem svijeta. Na stotine tijela civila otkriveno je tijekom vikenda nakon povlačenja ruskih snaga.

Ruski dužnosnici uporno odbacuju optužbe kao neutemeljene i ističu da je riječ o "falsifikatima" kojima je cilj sabotaža mirovnih pregovora Moskve i Kijeva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!