07:28 / 30.05.2020.

Autor: HRT-HTV1/IMS

Hrvatska slavi Dan državnosti

Državni vrh položio vijence na grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata (foto: Marin Tironi/PIXSELL)

Državni vrh položio vijence na grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata (foto: Marin Tironi/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Nakon gotovo dva desetljeća Hrvatska ove godine Dan državnosti ponovno slavi 30. svibnja.
Nakon gotovo dva desetljeća Hrvatska ove godine Dan državnosti ponovno slavi 30. svibnja, kao i u prvom desetljeću svog postojanja. Današnji 30. svibnja ujedno je 30. obljetnica konstituiranja prvog demokratskog i višestranačkog sabora.

HTV-ov novinar Eugen Husak napravio je pregled i što je sve otada naša domovina prošla da bi došla do toliko željene slobode.Od 9 sati na Prvom programu mogli ste pratiti prigodan program, a uživo smo ga prenosili i na našoj Facebook stranici HRT Vijesti:Predsjednici Republike, Vlade i Hrvatskog sabora položili su vijence na zajedničku grobnicu neidentificiranih žrtava iz Domovinskog rata, ispred spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli te Središnjeg križa branitelja.

- Riječ je o ključnom datumu u razdoblju između 1990. i 1992. godine kada su se sve one bitne, glavne odluke donosile za našu samostalnost, za našu neovisnost, za našu slobodu, rekao je premijer Andrej Plenković.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je kako se na današnji dan sjećamo i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana "koji je bio ključna osoba u stvaranju slobodne, neovisne i demokratske Hrvatske i, naravno, kasnije svih onih koji su dali svoj život za Hrvatsku".

Vijence na grob prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana položili su predsjednici Vlade i Hrvatskog sabora, bez predsjednika Republike, koji je istaknuo da se ne slaže s promjenom datuma Dana državnosti, ali da u protokolu sudjeluje iz pijeteta.

- Radi mrtvih, to je onaj minimum koncilijantnosti i obzira koji ću uvijek pokazati, jer to je odluka koju je donio Sabor, ali Sabor može donijeti sa žeton većinom bilo kakvu odluku, rekao je.

Vijence su položili i čelnici stranaka Restart koalicije. Ni oni se ne slažu s datumom te ističu da bi se na današnji dan trebao obilježavati Dan hrvatskog sabora.

- 30. svibnja se slavio kao Dan Hrvatskog sabora, dakle, tada je konstituiran prvi višestranački demokratski Hrvatski sabor, donesene su neke bitne odluke za RH, poručio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Polemike oko datuma proslave Dana državnosti

Misu za domovinu u crkvi svetog Blaža predvodio je kardinal Josip Bozanić.

Čestitka pripadnika HV-a u povodu Dana državnosti RH

Dan državnosti obilježen je diljem Hrvatske. U Splitu su položeni vijenci na Lovrincu kod središnjeg križa.

U Rijeci su tradicionalno položeni vijenci. Održan je i tradicionalna "Povorka hrvatskog ponosa i slave", čiji su organizatori Zajednica udruga Domovinskog rata Primorsko-goranske županije, Zdrug katoličkih skauta Riječke nadbiskupije i Klub navijača Armada Rijeka.

I u Vukovaru su izaslanstva Županije, Grada i HDZ-a odala počast svima koji su dali život za domovinu. Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položili su vijence i zapalili svijeće.

Počast je odana i u Osijeku i Požegi.U pratnji predsjednika Vlade bili su danas brojni ministri - Davor Božinović, Dražen Bošnjaković, Zdravko Marić, Gordan Grlić-Radman, Tomo Medved, zatim državni tajnik Tomislav Ivić, kao i glavni ravnatelj policije Nikola Milina. S njima su bili i predstavnici brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je čestitku u povodu Dana državnosti, kao i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Državni tajnik Sjedinjenih Američkih Država Michael Pompeo čestitao je Hrvatskoj Dan državnosti u ime vlade SAD-a i američkog naroda.

Svečano obilježavanje Dana državnosti počelo je točno u podne pucnjem iz Gričkog topa, nakon kojega su nebom iznad Gornjeg grada preletjela dva MiG-a Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Letjeli su brzinom 800 km/h, na visini od 600 metara. Nakon njih, na plato je umarširala Počasno-zaštitna bojna kako bi izvela svečanu smjenu straže. Hrvatsku himnu izvela je Radojka Šverko, a nastupila je i klapa Hrvatske ratne mornarice Sv. Juraj.

VIDEO: Plotuni s Medvedgrada i preleti MiG-ova za Dan državnosti

Program je završen još jednom smjenom straže, u izvođenju povijesne postrojbe Kravat-pukovnije:Cjelodnevno obilježavanje Dana državnosti završava večeras svečanim koncertom ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!