Hrvatska slavi Dan državnosti

30.05.2021.

07:27

Autor: HRT/Hina

Oltar domovine

Oltar domovine

Foto: HRT / HTV

Hrvatska danas slavi Dan državnosti prisjećajući se 30. svibnja 1990., kada su nakon desetljeća komunističke vlasti stvoreni temelji modernog Sabora i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti. Dan državnosti ove godine obilježava se na 31. obljetnicu konstituiranja prvog demokratskog i višestranačkog Sabora kojemu je za predsjednika bio izabran Žarko Domljan.


Vijenci na Oltaru domovine

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković uz izaslanstvo Hrvatskoga sabora i predsjednik Vlade Andrej Plenković položili su vijence na Oltaru domovine na Medvedgradu u povodu obilježavanja Dana državnosti.

Predsjednici Sabora i Vlade čestitali Dan državnosti

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković čestitao je svim Hrvatima i Hrvaticama Dan državnosti. Zahvalio je i prvom hrvatskom predsjedniku, zastupnicama i zastupnicima koji su tada bili u Saboru.

- Zahvala i svim hrvatskim braniteljima, svima koji su ugradili sebe u slobodu, samostalnost i demokraciju u kojoj danas živimo, rekao je Jandroković.

Mi smo u nametnutom ratu pobijedili, mi smo imali što naučiti iz povijesnih presudnih trenutaka, dodaje. 

Dan državnosti svima u domovini i izvan nje čestitao je i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Ovo je dan koji je obilježio početak hrvatske demokracije i koji je utro put za stvaranje moderne, demokratske suvremene hrvatske države, rekao je.

- Ti trenuci bili su vrijeme koje je nezaboravno, koje se u povijesti jednog naroda događa u jedinstvenom razdoblju i svi koji smo to proživjeli moramo biti ponosni da pripadamo upravo onoj generaciji koja je imala čast živjeti u slobodi i u svojoj državi. Stoga je važno 30-ak godina poslije da se prisjetimo te sinergije koja, po meni, ima tri temeljne točke. Prvo, predvodničku, vizionarsku ulogu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, drugo jedinstvo hrvatskoga naroda i treće bez čega ne bi bilo današnje slobode je hrabrost i neustrašivost hrvatskoga naroda, istaknuo je.

Galerija
Predsjednik Sabor Gordan Jandroković polaže vijenac, Foto: HRT/HTV
Predsjednik Sabor Gordan Jandroković na Oltaru domovine, Foto: HRT/HTVPredsjednik Vlade Andrej Plenković na Oltaru domovine, Foto: HRT/HTVPredsjednik Vlade Andrej Plenković na Oltaru domovine, Foto: HRT/HTV

Predsjednici Vlade i Sabora sudjelovali su na svetoj misi za domovinu. Misu je predvodio kardinal Bozanić u župnoj crkvi sv. Petra Apostola u Zagrebu.

- Tko ispita hrvatsku prošlost i put do slobode našeg naroda, u njoj će nezaobilazno susresti Boga, napose po ljudima koji su bili nošeni Božjom pripadnošću i čija je žrtva dio iste, božanske ljubavi, rekao je kardinal Josip Bozanić.

Tko ispita hrvatsku prošlost i put do slobode hrvatskog naroda, susrest će tamo Boga u ljudima koji su bili nošeni Božjom pripadnošću. Njihova žrtva dio je božanske ljubavi i nikada ne smije izblijediti, istaknuo je Bozanić u homiliji predvodeći misu za domovinu u crkvi sv. Petra u Vlaškoj ulici.

Na misi za domovinu nazočili su, nakon polaganja vijenaca na Medvedgradu, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, premijer Andrej Plenković te ministri Tomo Medved, Nina Obuljen Koržinek, Tomislav Ćorić, Radovan Fuchs i Gordan Grlić Radman. Nazočan je bio i apostolski nuncij mons. Giorgio Lingua, pripadnici vojske i policije te drugi vjernici.

Govoreći o hrvatskoj prošlosti posljednja tri desetljeća, Bozanić je ustvrdio da se ona dogodila pred našim očima, a ne u nekoj nejasnoj davnini.

- Pa ipak kao da toliko puta zatvaramo oči i srce prepuštajući da se ta prošlost iskrivljuje i da blijede čudesna djela ljubavi, rekao je kardinal.

Galerija
Misa za domovinu, Foto: Marko Prpic/PIXSELL
 Premijer Andrej Plenkovic sudjelovao je na svetoj misi za Domovinu, Foto: Marko Prpic/PIXSELLŽupna crkva svetog Petra Apostola, Foto: Marko Prpic/PIXSELL

U Splitu obilježen Dan državnosti i Dan hrvatskih branitelja grada Splita

U Splitu se, uz obilježavanje Dana državnosti Republike Hrvatske, slavi i Dan hrvatskih branitelja grada Splita.

Tako su u povodu Dana hrvatskih branitelja grada Splita cvijeće kod spomenika u Parku branitelja položili gradonačelnik Andro Krstulović Opara, župan Blaženko Boban sa suradnicima, načelnik Policijske uprave Splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić, brigadir Hrvatske ratne mornarice Nikša Mikulčić, predstavnici braniteljskih udruga i obitelji poginulih branitelja.

Nakon toga je sa zgrade Gradske uprave spuštena 22 metra duga hrvatska zastava uz intoniranje "Lijepe naše".

U sklopu obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske i Dana hrvatskih branitelja grada Splita ujutro su položeni  vijenci uz prigodnu molitvu kod Središnjega križa na gradskom groblju Lovrinac te kod Spomen obilježja poginulim Bošnjacima-muslimanima u Domovinskom ratu.


U katedrali Svetoga Duje služene je misa u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske i Dana hrvatskih branitelja grada Splita.

Dan državnosti Republike Hrvatske obilježen i na granici Sjedinjenih Država i Kanade

Glasoviti slapovi Niagare noćas su dvaput po 15 minuta (po hrvatskom vremenu u 3h i 4h ujutro) bili osvijetljeni bojama hrvatske zastave, na američkoj i kanadskoj strani.

Događaj su na američkoj strani Niagare pratili naši diplomati u SAD-u. Kanadska je strana zbog pandemije i dalje zatvorena za javnost.

O Hrvatskom državnom saboru

Konstituiranje novog sabora, tada još Socijalističke Republike Hrvatske, obavljeno je "u izuzetno svečanom ozračju", zapisao je povjesničar Ivo Perić u knjizi o Hrvatskom državnom saboru.

Sabornica je tog 30. svibnja bila pretijesna za sve zastupnike i goste, u radnom dijelu sjednice najprije je izabrana Komisija za izbor i imenovanja, na čelu s Ivanom Milasom, na čiji je prijedlog izabrano vodstvo prvog višestranačkog parlamenta.

Za potpredsjednike Hrvatskog državnog sabora izabrani su Ivica Percan, Stjepan Sulimanac i Vladimir Šeks.

Stipe Mesić izabran je za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora, a dr. Franjo Tuđman za predsjednika Predsjedništva SR Hrvatske. On se obratio nazočnima i istaknuo kako je kroz dugu povijest "Hrvatski državni sabor bio čuvarom suvereniteta (s izuzetkom razdoblja od 1918. do 1941.) hrvatskoga naroda u odnosu na druge nacionalne i državne zajednice".

Prvi saziv imao je 351 zastupnika i tri vijeća: općina, udruženog rada i Društveno-političko vijeće. Većinu, 207 od 351 mandata, imao je HDZ, Savez komunista Hrvatske - Stranka demokratskih promjena imao ih je 107, Koalicija narodnog sporazuma 21, Srpska demokratska stranka pet, dok je 13 mandata pripalo nezavisnim i zastupnicima nacionalnih manjina.

Sabor iz '90. radio je malo dulje od dvije godine, u kolovozu 1992. održani su izbori za Zastupnički dom Hrvatskog sabora, novi Sabor imao je samo jedan dom i osjetno manje zastupnika, njih 138.

Neovisno o tome, te uz činjenicu da je dio mandata odradio u posebnim, ratnim okolnostima, prvi saziv donio je povijesne odluke o hrvatskoj suverenosti i samostalnosti te o raskidu državnopravnih sveza sa SFRJ, kao i "božićni Ustav".

Hrvatska drugu godinu zaredom Dan državnosti slavi 30. svibnja. Prije dvije godine taj je datum bio Dan Hrvatskog sabora, spomendan i radni dan, dok se Dan državnosti slavio 25. lipnja, koji je bio državni praznik i neradni dan.

Naime, HDZ-ova većina u Saboru pretprošle je godine pri uređivanju novog kalendara blagdana vratila Dan državnosti na 30. svibnja, kako je to bilo 90-ih godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!