Hrvatska slavi Dan neovisnosti

08.10.2018.

07:39

Autor: HRT

default error photo
Republika Hrvatska slavi Dan neovisnosti - državni blagdan u spomen na odluku Hrvatskoga sabora kojom su raskinute sve državnopravne veze s Jugoslavijom.
Danas je Dan neovisnosti. Prije 27 godina, dan nakon raketiranja Banskih dvora i pokušaja likvidacije državnog vrha, Hrvatski je sabor u podrumu Inine zgrade donio odluku o samostalnosti i raskidu svih državnopravnih veza s Jugoslavijom.

U povodu Dana neovisnosti u gradovima diljem zemlje položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika hrvatskim braniteljima koji su život dali za domovinu. Državni vrh zajednički vijenac položio je na zagrebačkom Mirogoju - kod spomenika "Glas hrvatske žrtve - Zid boli" te kod Središnjega križa u Aleji poginulih branitelja. Zatim su ispred zgrade Vlade na Trgu svetog Marka sudjelovali na svečanoj ceremoniji velike smjene straže. U glazbenom dijelu programa nastupio je orkestar Oružanih snaga i klapa HRM "Sveti Juraj". U povodu Dana neovisnosti i Sabor je otvorio svoja rata za posjetitelje."Zadaće koje su danas pred nama su: jačanje gospodarstva, bolji standard i jačanje samostalnosti hrvatskih institucija kako bi ulijevale povjerenje hrvatskim građanima. Na tom tragu i ova Vlada i parlamentarna većina nastoje osnažiti i gospodarske trendove. Puno toga još treba napraviti i u tome ćemo biti ustrajni", izjavio je premijer Andrej Plenković. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković naglasio je ulogu Hrvatskog sabora koji je uvijek brinuo o hrvatskoj samostalnosti i interesima hrvatske države. "S ponosom obilježavamo ovaj dan", poručio je. 

Vladimir Šeks kazao je kako su ostvareni svi bitni nacionalni strateški ciljevi. "Hrvatska je danas u sustavu kolektivne sigurnosti unutar NATO-a i EU-a. Jasno, duboko smo nezadovoljni strahovitom krizom koja se odvija - a to je starenje stanovništva i odlazak mladih", kratko je rekao.  Ministar obrane Damir Krstičević podsjetio se više od 15.000 poginulih hrvatskih branitelja i 50 tisuća ranjehih za samostalnost domovine. "Naša je zadaća graditi Hrvatsku, graditi institucije, jačati hrvatsku ekonomiju - kako bi svaki građanini Hrvatske mogao živjeti od svog rada", dodao je.  Hrvatski sabor je 8. listopada 1991. jednoglasno donio odluku da za Republiku Hrvatsku više nije legitimno ni legalno niti jedno tijelo dotadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), te da za Republiku Hrvatsku nije valjan ni jedan pravni akt bilo kojega tijela koje nastupa u ime bivše federacije, a koja više, kao takva, ne postoji. Odluku o dovršetku postupka razdruživanja pročitao je Vladimir Šeks u zgradi Ine u Šubićevoj ulici u Zagrebu, kamo su zastupnici i novinari prevezeni iz zgrade na Markovu trgu kako bi izbjegli opasnost od vojnih napada Jugoslavenske vojske.Odluku o neovisnosti Hrvatski sabor donio je tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije i nakon što je 7. listopada 1991. istekao moratorij na proglašenje samostalnosti i suverenosti, koji je tražila Europska zajednica. Na dan kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!