Hrvatska stranka umirovljenika: Sabor zjapi prazan, zastupnici ne rade dovoljno

13.09.2022.

13:47

Autor: Hina/HRT

Sabornica

Sabornica

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

 Sabor neće zasjedati ukupno 188 od 365 dana ove godine, pri čemu je sabornica i tijekom radnih dana uglavnom prazna, što građane iritira, pogotovo kada čuju kolika su primanja i privilegije saborskih zastupnika, priopćila je u utorak Hrvatska stranka umirovljenika (HSU).

Iz dostupnih podataka može se vidjeti da Sabor ove godine nije zasjedao 62 dana tijekom ljetne stanke, 33 dana tijekom zimske stanke, te 13 dana tijekom uskrsnih blagdana, priopćio je HSU.

"Osobito su ogorčeni umirovljenici koji su godinama naporno radili, a sada primaju mirovine nedostojne za život čovjeka", istaknuli su.

"Gospođe i gospodo, vi koji kreirate zakone i za svoj rad odgovarate narodu, ako imate obraza morate drugačije razmišljati i promijeniti ponašanje", poručili su saborskim zastupnicima.

S obzirom na to da prosječna neto plaća saborskog zastupnika iznosi 17.000 kuna, HSU je izračunao da njihov godišnji primitak iznosi 204.000 kuna, tj. da za svaki radni dan dobivaju 1153 kune.

"Uračunamo li naknade za odvojeni život, putne troškove, stanarinu i troškove za režije, dnevnice, kao i brojne dodatne olakšice poput prijevoza vlakom ili avionom, dolazimo praktički do dnevnog iznosa koji je veći od prosječne mirovine", tvrdi HSU.

Pitaju se je li to pravedno, moralno i "sukladno civilizacijskim tekovinama" pritom ukazujući na "diskriminaciju umirovljenika koji su stekli mirovinu po posebnim propisima, a to su uglavnom hrvatski branitelji".

Na takve se i dalje primjenjuje tzv. krizni porez zbog kojeg veliki dio njih nije primio povišicu od 6,18 posto, ističe HSU.

Pozivaju ostale političke dionike u društvu na akciju i doprinos pravednijem društvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!