Hrvatska sve popularnija među studentima

19:59 / 03.08.2021.

Autor: Dominique Bratović-Vela/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Hrvatska sve popularnija među studentima

Hrvatska sve popularnija među studentima

Foto: Dnevnik / HRT

Odlazak na studij ili stručnu praksu izvan Hrvatske privlači sve više studenata. I naša je zemlja sve popularnija među stranim studentima kojima pomažu volonteri studentske mreže. Zagrebačka sekcija nedavno je obilježila 10 godina rada.

Dora i Ivan volonteri su u Udruzi ESN Zagreb. Žele biti dobri domaćini europskim vršnjacima koji izaberu studij u Zagrebu, ali i naučiti vještine koje ne mogu u dovoljnoj mjeri steći na studiju.


- Bavljenje financijama, uredski poslovi, organizacija evenata, management tima, nabraja Ivan Radojčić, student prava, volonter ESN-a Zagreb.


- Erasmus studenti koji dođu ovdje nauče nešto o našoj kulturi, običajima, kako Hrvatska diše, funkcionira, ali i da mi naučimo o njihovim kulturama, da se sve te kulture koje su na jednom mjestu što je rijetko, da se upoznaju i međusobno zbliže!, objašnjava Dora Alilović, studentica logopedije, volonterka ESN-a Zagreb.


Udruga ESN Zagreb dio je europske mreže podrške studentima na razmjeni, s više od 15 000 članova diljem Europe. Osnovana je prije 10 godina.


- Početni izazovi su bili uopće naći ljude, objasniti im koja je ideja, nije puno ljudi čulo o Erasmus, tako da smo bili oni koji šire vijest i svijest o Erasmusu i koliko je to korisno!, kaže Morena Simatić, osnivačica ESN-a Zagreb, 2011.


Dora i Ivan dio su tzv. "Erasmus generacije" te dio studija planiraju provesti u razmjeni. Dotad Ivan promiče volontiranje a Dora će biti dio "Buddy" projekta.


- Možda se neki od njih prvi put susretnu s promocijom zelenih politika, radom sa životinjama ili neprivilegiranim skupinama pa ta iskustva ponesu u svoju zemlju!, zaključio je Ivan.


- Dobijete jednog studenta koji dolazi na mobilnost ovdje sljedeće godine, pomažete mu da se privikne na život, praktične info, druženje da upozna ljude!, kaže Dora.


Svaki student može postati dio europske mreže podrške vršnjacima u razmjeni. Zagrebački volonteri ESN-a pozivaju ih da im se pridruže.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!