Hrvatska treća u Europi dobiva laboratorij za gensko profiliranje tumora

12.06.2023.

07:43

Autor: Hina/HRT/T.S.

Laboratorij će biti opremljen najsuvremenijom dijagnostikom

Laboratorij će biti opremljen najsuvremenijom dijagnostikom

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Nakon Švicarske i Njemačke, Hrvatska je treća zemlja u Europi koja će imati laboratorij za gensko profiliranje tumorskog tkiva što će omogućiti onkolozima da svakom pacijentu odrede ciljanu i najdjelotvorniju terapiju.

Proteklog tjedna počeli su građevinski radovi u krugu KBC-a Zagreb, a u srpnju iduće godine trebao bi biti otvoren laboratorij opremljen najsuvremenijom dijagnostikom, rečeno je na konferenciji o komunikaciji u zdravstvu MedMed 2023., ovog vikenda u Grožnjanu. 

Gensko testiranje predstavlja veliku nadu za pacijente s uznapredovalim metastatskim rakom jer će znatno poboljšati kvalitetu njihova života i ishode liječenja, istaknuo je predsjednik Hrvatskog društva internističkih onkologa i predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb, profesor Stjepko Pleština.

Grad Zagreb nedavno je izdao građevinsku dozvolu za prenamjenu 500 četvornih metara hotela Rebro u laboratorij, koji će biti treći takav u Europi.

Kapacitet hrvatskog laboratorija za gensko sekvenciranje bit će 10.000 uzoraka godišnje. Pleština ističe da je to znatno više od hrvatskih potreba te će se ostatak usluga moći ponuditi zemljama u okružju. 

Bolji ishodi liječenja za 30-ak posto 


Na javnom natječaju za genske testove posao je dobio Roche jer je ponudio najpovoljnije uvjete. Godinu dana od otvaranja laboratorija ta će tvrtka, prema ugovoru, plaćati dvije trećine cijene testiranja, a preostali iznos pokrivat će HZZO.  

- Bolesnik će nakon testiranja dobiti optimalnu terapiju. Dokazano je da su uz ovakvo testiranje ishodi liječenja 30-ak posto bolji, istaknuo je Pleština.

Druga dva laboratorija su u Švicarskoj i Njemačkoj i danas se uzorci tkiva oboljelih pacijenata iz Hrvatske šalju u te centre, s tim da je cijena jednog testa oko 3300 eura koje plaća HZZO.

Otvorenjem laboratorija testiranje će biti dostupno znatno većem broju oboljelih hrvatskih građana. U prvoj fazi bit će namijenjeno ponajprije oboljelima od metastatskog tumora i s progresijom bolesti za tri tumorska sijela - pluća, debelo crijevo i dojka.

Riječ je o etapi petogodišnjeg projekta personalizirane medicine u onkologiji s ciljem poboljšanja ishoda liječenja. Provode ga Ministarstvo zdravstva i KBC Zagreb u suradnji s tvrtkom Roche, koja u projekt ulaže 12 milijuna eura (90 milijuna kuna).

Osim uređenja i opremanja Laboratorija za gensko testiranje, projekt uključuje i osnivanje nacionalnog Zavoda za personaliziranu medicinu u sklopu KBC-a Zagreb, edukaciju i osposobljavanje djelatnika. U drugoj fazi bit će pokrenuta hrvatska baza podataka u onkologiji radi praćenja ishoda liječenja, a gensko testiranje proširit će se i na ostala tumorska sijela.

Domaće tvrtke Ericsson Nikola Tesla i IN2 trenutačno rade na uspostavi IT sustava za prikupljanje podataka nužnih za praćenje liječenja i umrežavanje centara koji liječe onkološke bolesnike. U sklopu projekta bit će iskorišteni postojeći mehanizmi eUpućivanja i eNaručivanja u sklopu CEZIH-a.

Promjena paradigme liječenja raka


Hrvatska Vlada dogovorila je ovu suradnju s Rocheom još 2019., ali je realizacija dvogodišnjeg projekta bila odgođena zbog epidemije COVID-a.   

Pleština je najavio promjenu paradigme liječenja koju omogućuje gensko profiliranje tumorskog tkiva istaknuvši da je tradicionalno liječenje kemoterapijom "slabo učinkovito, uz puno nuspojava".

- Jedan od važnih preduvjeta je i očekivano preživljenje dulje od šest mjeseci i naravno, dobro opće stanje bolesnika jer u protivnom ja lijek ne mogu ni dati, pa je i testiranje besmisleno, objasnio je.

Ciljanom terapijom selektivno se jače djeluje na tumorske stanice i njihovu okolinu. Danas se prepoznaje cijeli niz novih čimbenika koji govore o prognozi liječenja, ali i o učinku pojedine terapije na konkretnog pacijenta.

- Dobivamo nove biomarkere, ali i nove lijekove. Kako raste broj poznatih mutacija, raste i broj bolesnika koji se sve bolje liječe, rekao je Pleština dodajući da se, zahvaljujući novim lijekovima, postiže višegodišnje preživljavanje teških bolesnika. 

Nova metoda testiranja mnogo je preciznija od prethodnih, analizira 324 gena i sve moguće opcije njihovih promjena.

Hrvatske smjernice za sveobuhvatno gensko profiliranje revidirane su u ožujku, na temelju njih šalje se zahtjev za gensko profiliranje tkiva bolesnika. 

Već dulje uzorci tkiva šalju se iz Hrvatske na testiranje u Njemačku ili Švicarsku, a nalazi stižu za oko dva do tri tjedna. Zahtjev za terapiju, na temelju nalaza, šalje se na Nacionalno povjerenstvo koje analizira obilježja bolesnika, tijek liječenja i daje svoju preporuku. Do sada su raspravljali o više od 60 slučajeva, oboljeli su dobili terapiju, a ishodi će se pratiti. Uspješno liječenje plaća se izvan limita bolnice, iz specijalnog fonda koji je namijenjen toj svrsi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!