Hrvatska u debelim minusima, mnogima je jako teško

16.01.2021.

16:57

Autor: Regina Zubanović/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT/Hina

default error photo
Hrvatsku je pogodio hladni val. U priobalju puše orkanska bura, u dijelovima unutrašnjosti pada snijeg. Ovi hladni dani posebno su teški beskućnicima.
Hrvatsku je pogodio hladni val. U priobalju puše orkanska bura, u dijelovima unutrašnjosti pada snijeg. Ovi hladni dani posebno su teški beskućnicima.

U Hrvatskoj u svim prihvatilištima ima mjesta za njih 450. No, mnogo više živi ih na ulici ili u napuštenim objektima bez struje i vode.

U prihvatilištu za beskućnike splitske Udruge MOST bila je Regina Zubanović.

Zbog poledice i niskih temperatura najteže je onima koji ovih dana ne mogu iz svoga doma.

U okolici Vinkovaca svaki dan 40-ak žena donosi im kruh, cijepa drva, loži vatru. Većini korisnika programa "Zaželi" - one su jedina pomoć. 

Na Svetom Juri -12

Subota je donijela zimsko vrijeme i na Makarsko primorje, temperatura u Makarskoj spustila se na svega 4 Celzijeva stupnja, dok je na najvišem biokovskom vrhu, 1762 metra visokom Svetom Juri jutros bilo minus 12. 

➡️ Po snijegu i ledu do najvišeg radnog mjesta u Hrvatskoj

To je ujedno bila najniža jutros izmjerena temperatura u Hrvatskoj.

Visina snijega na Svetom Juri je oko pola metra, a u nanosima snijeg je visok i do dva metra, doznaje se od dežurnog tehničara na odašiljaču HRT-a na Biokovu.

Biokovska cesta kojom se inače vozi na vlastitu odgovornost, već od predjela Staza najvećim je dijelom zaleđena i pod snijegom, a od raskrsnice Vošac - Sveti Jure na Biokovu zatvorena je lancem koji onemogućava prometovanje na zadnjih 6 kilometara jednotračne prometnice prema najvišem biokovskom vrhu.

Zabranu su aktivirali Park prirode Biokovo i HGSS stanica Makarska, a lanac je stavljen iz preventivnih razloga da se smanji rizik od vožnje po zaleđenoj cesti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!