Hrvatska u svjetskom vrhu u području transplantacijske medicine

26.05.2023.

19:50

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/HRT/A.S.

Hrvatska u svjetskom vrhu u području transplantacijske medicine

Hrvatska u svjetskom vrhu u području transplantacijske medicine

Foto: Dnevnik / HRT

Nacionalni je dan darivanja i presađivanja organa i tkiva. Hrvatska je i dalje u samom svjetskom vrhu u području transplantacijske medicine. U našoj se zemlji godišnje obavi više od 300 transplantacija srca, bubrega, gušterače i jetre i to zahvaljujući velikodušnosti donora. Danas je bila dobra prigoda za zahvalu svima koji tako spašavaju brojne živote.

Zbog cistične fibroze Jelena je, kaže, odrasla u bolnici. I baš zato je medicinska sestra, ali i ona kojoj je prije pet i pol godina spašen život transplantacijom pluća u Beču.

- Čekanje se isplatilo, došao je poziv koji je promijenio život, cijela ta jurnjava kroz Zagreb do Beča je nešto što ću pamtiti cijeli život, transplantacija je značila novi život, sada mogu sve, aktivna sam, radim, poručila je Jelena Dominiković. 

- Transplantacija nije samo kruna kirurškog umijeća nego odraz dobre organizacije bolnice jer je po svakoj transplantaciji uključeno 50, 60 ponekad i 70 ljudi različitih profila, objasnio je prof.dr.sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb.

Istovremena transplantacija srca i jetre

Njih stotinjak sudjelovalo je i u jedinstvenoj, istovremenoj transplantaciji srca i jetre. Organi su stigli iz Eurotransplanta od dva donora. U 15 sati najprije su presadili srce pa jetru.

- Transplantacija jetre koja inače i za zdravo srce vrlo zahtjevna i može dovesti do problema sa srcem, a kada imate tek ugrađeno novo srce onda je to još više rizik, kazao je doc. dr. sc. Željko Čolak, voditelj Odjela za anesteziologiju, poslijeoperacijsko zbrinjavanje i intenzivnu medicinu kardioloških i vaskularnih bolesnika. 

- Ponosna sam što sam bila dio tog tima i zaista u ovoj ustanovi i pacijenti i kolege koji su izvrsni vas tjeraju da budete bolji, da učite više i da istrčite ono što se kaže još jednu milju, kazala je prim. dr. Tina Tomić Mahečić, iz Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju, intenzivnu medicinu i terapiju boli.

Milja imaju i rukama i u nogama.

- Ove godine smo transplantirali ukupno do sada 54 solidna organa od toga 20 bubrega, 17 jetri, 15 srca i dvije transplantacije pluća, izjavio je akademik Željko Kaštelan, predstojnik Klinike za urologiju KBC Zagreb.

- Ovo je prilika reći darivateljima organa veliko hvala jer da su oni rekli ne, transplantacije ne bi bilo, rekla je prim. dr. Jasna Brezak, dr. med./Voditeljica Odjela za koordinaciju transplantacija i eksplantacije KBC Zagreb.

25 eksplantacija godišnje

A to da često čuju u donorskom KBC-u Sestre milosrdnice gdje imaju oko 25 eksplantacija godišnje.

- Naša uloga je kontakt s obitelji , priprema darivatelja organa i organizacija cijelog eksplantacijskog procesa. Medicinske sestre u eksplantacijsko transplantacijskom timu su zastupljene u svim segmentima, izjavila je prim. Željka Gavranović, dr. med./bolnički transplantacijski koordinator KBC Sestre milosrdnice.

Jedan darivatelj organa može spasiti čak osmero ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!