Hrvatska u Ukrajinu šalje opremu i oružje, stižu prve izbjeglice

28.02.2022.

19:32

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Vlada

Vlada

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

I hrvatska Vlada donijela je niz odluka vezanih za rusko-ukrajinski sukob. Ukrajini će poslati vojnu opremu i oružje u vrijednosti od 124 milijuna kuna. Zrakoplovima ruskih aviokompanija zabranjuje se korištenje hrvatskog zračnog prostora i zračnih luka. Osnovana je i radna skupina koja će se brinuti za prihvat i zbrinjavanje izbjeglica iz Ukrajine.


Suludi ratni pohod Rusije na Ukrajinu, kako ga je nazvao premijer, nije mogao proći bez snažne reakcije cijelog svijeta, pa tako i Hrvatske.

- Hrvatska ne može pasivno promatrati agresiju na Ukrajinu, jer bi to značilo kapitulirati pred najgrubljim nasrtajem na svjetski poredak, na međunarodno pravo onakvo kakvo poznajemo, rekao je premijer Andrej Plenković.

Hrvatska Ukrajini šalje oružje i opremu, a priprema se i za prihvat njezinih izbjeglica.

- I omogućiti boravak i nakon isteka roka od 90 dana aktiviranjem direktive legalizirao bi se boravak ukrajinskih državljana na duže razdoblje i odmah omogućilo njihovo uključivanje na tržište rada, rekao je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

Istodobno se uvode sankcije Rusiji, koje će, među ostalim, obuhvaćati i zračni prostor.

- Uvedene su dodatne sankcije Ruskoj Federaciji, koje uključuju i zabranu prelijetanja, slijetanja i polijetanja s teritorija EU-a zračnim prijevoznicima Ruske Federacije, kao i prijevoznicima povezanim s Ruskom Federacijom, rekao je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.

Kako će se ukrajinska kriza i sankcije Rusiji odraziti na stanje u Fortenova grupi, čiji je najveći pojedinačni dioničar ruski Sberbank?

- Informacije koje su stizale iz same kompanije i javna priopćenja govore da, i što se tiče likvidnosti i što se tiče svakodnevnog normalnog funkcioniranja, kompanija je stabilna, rekao je Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar financija.

Kriza, koja bi se mogla odraziti i na cijene energenata, te njihovu opskrbu, još je jednom pokazala, kaže premijer, koliko je važan LNG terminal na otoku Krku.

- Upravo s ovakvom diversifikacijom opskrbnih pravaca plinom drukčije možemo i reagirati i suočavati se s ovom novonastalom, po mnogima, nikada zamislivom situacijom, rekao je Plenković.

A kako bi se predvidjele moguće krize u budućnosti, Vlada je imenovala povjerenstvo koje će pratiti stanje na tržištu nafte i plina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!