13:44 / 28.01.2018.

Autor: HRT

Hrvatska uputila notu Srbiji zbog Dačićevih izjava o Jasenovcu

-

-

Foto: - / -

U noti se ističe kako su izjave ministra Dačića u UN-u pokazale da Republika Srbija nastavlja sa zloupotrebom i manipuliranjem žrtvama Jasenovca u dnevnopolitičke svrhe.
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske uputilo je notu Veleposlanstvu Republike Srbije u Zagrebu kojom se izražava duboko nezadovoljstvo zbog izjava prvog potpredsjednika vlade i ministra vanjskih poslova Republike Srbije Ivice Dačića izrečenih u sjedištu UN-a 25. siječnja, prigodom otvaranja izložbe „Jasenovac – pravo na sjećanje“.

U noti se ističe kako su izjave ministra Dačića u UN-u pokazale da Republika Srbija nastavlja sa zloupotrebom i manipuliranjem žrtvama Jasenovca u dnevnopolitičke svrhe. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova upozorava da ovakve neistinite i uvredljive izjave upućene prema Republici Hrvatskoj i njezinim dužnosnicima dovode u sumnju iskrenost deklarativnih stajališta Republike Srbije o želji za pomirbom i izgradnjom dobrosusjedskih odnosa.

Šef srbijanske diplomacije Dačić izjavio je danas kako je "zaprepašten licemjerstvom i bezobrazlukom" službenog Zagreba i poručio da izložbu o zlodjelima ustaša u Jasenovcu treba organizirati Hrvatska, a ne Srbija.

"Šta je u tome lažno? Ja sam rekao - evo, ja osobno preuzimam odgovornost i ako sam kriv, neka me smjene - da je to jedini logor u Europi koji nije bio pod Hitlerovom Njemačkom, nego pod ustašama, i drugo - da su tamo ljudi ubijani na najsvirepiji mogući način", rekao je Dačić.Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao kako su povijesne činjenice o tom logoru "sasvim jasne", ocijenivši da je to isto kao kad bi Njemačka pisala notu Židovima što su obilježavali dan Holokausta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!