Milanović: Specijalne postrojbe HV-a ne smiju ovisiti o donacijama

18.05.2023.

Zadnja izmjena 14:24

Autor: Dnevnik/HRT/R.S.

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

Hrvatska vojska obilježava 32. obljetnicu osnutka specijalnih postrojbi i Dan Zapovjedništva specijalnih snaga. Riječ je o elitnoj postrojbi, koja je posebno opremljena, obučena i uvježbana za najzahtjevnije operacije. Njihovim pripadnicima čestitku je uputio ministar obrane Mario Banožić, a na svečanosti u Delnicama je i predsjednik Republike Zoran Milanović.


Obljetnica osnutka specijalnih postrojbi HV-a i Dana Zapovjedništva specijalnih snaga obilježena je u četvrtak u Delnicama, gdje je hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Zoran Milanović rekao da specijalne postrojbe ne smiju ovisiti o donacijama već moraju imati prioritet u opremaju.

- Pripadnici specijalnih postrojbi, koji brane duhovne i materijalne vrijednosti i od kojih se očekuje da riskiraju svoj život, ne mogu biti ovisni o tome kakvu će donaciju dobiti, rekao je Milanović u delničkoj vojarni "Stožerni brigadir Ante Šaškor".

Dodao je da sredstva kojima raspolažu te postrojbe u pravilu nisu strateška ni najskuplja, poput zrakoplova i velikih brodova te je to tema za politiku i odluku o prioritetima.

- Smanjenje rizika upotrebom tehnologija, poput bespilotnih letjelica korisno je u ratovima po izboru i u kojima ratuju neravnopravni protivnici, a u ratu ravnopravnih protivnika potrebni su najbolji mladi ljudi, puno njih i kvalitetna oprema, rekao je Milanović.

Resursi i ulaganja 


Vojnički posao, u današnjem trendu razvoja vojske i doktrina ocijenio je smrtno opasnim te poručio da će se i dalje zalagati da se oni koji su bitni tretiraju na poseban način jer su elita.

Zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadir Ivan Miloš istaknuo je da je druga pomorska grupa prošle godine ocijenjena odličnom u provedbi pomorskih operacija i tim priznajem ušla u krug malobrojnih članica NATO-a.

- To je posebno vrijedno s obzirom na ograničene resurse i ulaganja u tom području, naveo je Miloš, dodavši da Zapovjedništvo specijalnih snaga stalno afirmira svoju poziciju kroz najviše razine obučenosti te pružanje potpore drugim ustrojstvenim cjelinama OSRH-a.

Miloš je istaknuo da je za to preduvjet dobra opremljenost, navodeći da u ovom tromjesečju očekuju znatnu donaciju iz SAD-a, u vidu posebnih brodica i besposadnih zrakoplovnih sustava za djelovanje na vodenim površinam.

- No, iako su takve donacije načelno pozitivno prihvaćene, opremanje temeljeno na načelu donacija bi trebalo biti više iznimka nego pravilo. Veću pozornost treba pridati ciljanoj nabavi, sustavnom i koordiniranom ulaganju kako bi se osigurao dugoročan i održiv razvoj specijalnih snaga, naglasio je.

Predsjednik Zoran Milanović, pripadnici policije, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Grada Delnica i Primorsko-goranske županije položili su vijence i upalili svijeće podno križa ispred Spomen sobe, odajući počast poginulim pripadnicima specijalnih postrojba Hrvatske vojske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!