17:46 / 20.10.2020.

Autor: I.Z./Hina

Hrvatska vojska postavila 51 šator kod zdravstvenih ustanova

Foto: Marko Prpic/PIXSELL, arhiva

Foto: Marko Prpic/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

U izgradnji ekspedicijskih kampova i podizanju šatora sudjelovao je 221 pripadnik Bojne za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu s terenskom vojnom opremom.
Pripadnici Hrvatske vojske od početka pandemije koronavirusa aktivno pomažu civilnim institucijama i građanima Hrvatske, a od ožujka do listopada kod zdravstvenih su ustanova postavili 51 šator za smještaj oboljelih ili za trijažu.

➡️ COVID-19 - iz minute u minutu ➡️ Onkološki i kronični bolesnici najviše ispaštaju
➡️ KoHOM protiv ideje da obiteljski liječnici traže kontakte pozitivnih


Osim logističke pomoći zdravstvenim ustanovama diljem Hrvatske u izgradnji ekspedicijskih kampova i šatora koji služe kao dodatni kapaciteti za smještaj oboljelih ili za trijažu, pomoć pruža i zdravstveno osoblje - pripadnici Vojno-zdravstvenog središta Zapovjedništva za potporu koji se mogu angažirati u županijskim zavodima za javno zdravstvo i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, priopćilo je Ministarstvo obrane (MORH).

U priopćenju se prenosi zahvala ministra obrane Marija Banožića Hrvatskoj vojsci što je uvijek na raspolaganju domovini. U izgradnji ekspedicijskih kampova i podizanju šatora sudjelovao je 221 pripadnik Bojne za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu s terenskom vojnom opremom, i to 20 šlepera/kamiona, osam viličara, 14 kombija te 15 agregata za zagrijavanje šatora.

Tako je Hrvatska vojska ispred Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu postavila pet šatora ekspedicijskog kampa, 20 šatora tipa Alaska, dva zapovjedna šatora tipa M70 i 215 postelja te je izgradila tunel koji povezuje šatore s bolnicom. Kod Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu postavljena su tri šatora tipa Alaska s 30 postelja, a kod KBC-a Zagreb Rebro postavljana su tri grijana šatora iz Ekspedicijskog kampa. Pokraj KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu (Vinogradska cesta) pripadnici Hrvatske vojske postavili su 11 šatora tipa M70, a kod Veterinarske bolnice Sveučilišta u Zagrebu tri šatora također tipa M70.

U splitskome Kliničkom bolničkom centru na Križinama Hrvatska vojska postavila je dva šatora tipa Alaska s 20 postelja. kod zadarske Opće bolnice dva grijana šatora tipa Alaska s 20 postelja, a kod Opće bolnice u Šibeniku jedan grijani šatora tipa Alaska. Pružena je potpora i Stožeru Civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije ustupanjem 100 vojničkih postelja u Spaladium Areni u Splitu i 10 Crvenom križu u Vrgorcu. Za karantenu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji privremeno je ustupljen hotel Galeb u Kuparima s pripadajućom opremom.

- Brzom i učinkovitom reakcijom diljem Hrvatske, pripadnici Hrvatske vojske svojom organiziranošću i profesionalnošću pokazali su kako su na raspolaganju uvijek kada je potrebno građanima Republike Hrvatske, ističe se u priopćenju.

- Hrvatska vojska još jednom je pokazala važnost brzine i zajedništva, kao i smjer u kojem se i dalje vrlo odgovorno moramo nastaviti kretati ukoliko se želimo uspješno suočiti sa svim izazovima koji se pred nama nalaze. Hvala Hrvatskoj vojsci što je uvijek na raspolaganju domovini, istaknuo je ministar obrane Mario Banožić.

Poručio je da će Hrvatska vojska i dalje biti na raspolaganju te da će, kad god zatreba, biti spremna pomoći građanima. Pripadnici Hrvatske vojske potporu institucijama Republike Hrvatske pružaju na temelju zahtjeva zdravstvenih ustanova te županijskih i lokalnih stožera civilne zaštite u Hrvatskoj i u skladu s odlukom ministra obrane i sa zapovijedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!