Hrvatske nanomaske

20.10.2020.

18:33

Autor: Tomislava Vucelić/T.V./Dnevnik/HRT

default error photo
Izrada ove maske temelji se na modernoj nanotehnologiji. Ima sličnosti s klasičnom medicinskom maskom, ali nanosloj daje dodatnu zaštitu od virusa.
Nove četveroslojne zaštitne maske koje zaustavljaju sve viruse, pa i zloglasnu koronu, počele su se izrađivati u Sesvetama. Sva ispitivanja, provedena u našim i europskim laboratorijima, dala su odlične rezultate. Maske se uskoro mogu očekivati i u ljekarnama, s cijenom oko deset kuna po komadu.

Udobna i prozračna, ali što je najvažnije maska koja filtrira i najsitnije bakterijske i virusne čestice. Ujedno je dugotrajnija od svih ostalih jednokratnih maski na tržištu.

- Za razliku od medicinskih maski čija se efikasnost gubi čim se filtar navlaži za 2, 3 sata, ovdje je funkcija drugačija jer je kemijski sastav filtra drugačiji i možete ih nositi i dulje od 24 sata, objašnjava Suzana Perčić, voditeljica razvoja u Splendor tekstilu.

Izrada ove maske temelji se na modernoj nanotehnologiji. Ima sličnosti s klasičnom medicinskom maskom, ali nanosloj daje dodatnu zaštitu od virusa.

- Naš nanofiltar je od polimera - kemijski inertan, otporan na temperaturu, ne razgrađuje se i nema nikakva utjecaja na ljudsko zdravlje, kaže Suzana Perčić.

Kako bi se koristile na higijenski siguran način, u pakiranjima od 50 komada, po pet je maskica u plastičnim folijama.

- Kad stranka uzme maskicu u ruke, to je prvi kontakt s rukama te maskice. Zato se pakira u foliju, ističe Ivan Perčić, voditelj proizvodnje

Ideja o četveroslojnim maskama nastala je početkom godine za vrijeme pandemije, a samo u posljednja dva mjeseca udvostručili su proizvodnju.

- Naš kapacitet je 4 milijuna maskica mjesečno, nači oko 160 tisuća dnevno u dvije smjene, naglašava Ivan Perčić. 

Ove se maske prije svega proizvode za hrvatsko tržište, no cilj je i suradnja s drugim zemljama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!