HŠ: Nepotpune i pogrešne informacije o zapošljavanju Dujmovića

02.02.2023.

12:54

Autor: T.V./HRT/Hina

Hrvatske šume

Hrvatske šume

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Iz Hrvatskih šuma (HŠ) u srijedu su ustvrdili da je u vezi prepiske bivšeg predsjednika Uprave Krunoslava Jakupčića s glasnogovornikom Vlade Markom Milićem oko zapošljavanja Nike Dujmovića u medijima iznesen niz nepotpunih i činjenično pogrešnih informacija.

Mediji navode da je Dujmović prvi ugovor o radu na određeno vrijeme, nakon što mu je završio jednogodišnji pripravnički staž, dobio točno na dan kada je Milić poslao poruku bivšem šefu HŠ-a Jakupčiću - 30. rujna 2019., a gotovo dvije godine nakon toga - 1. srpnja 2021. i ugovor o radu za stalno.

Iz HŠ-a u priopćenju ističu da je ugovor o radu na određeno vrijeme s Dujmovićem sklopljen 27. rujna 2019., s početkom važenja od 1. listopada 2019.

- S obzirom da se u medijima pojavio niz špekulacija o tome kad je točno navedeni radnik sklopio ugovor o radu, dužni smo objasniti kronološki tijek i postupak sklapanja ugovora o radnom odnosu u HŠ, stoji u priopćenju javnog poduzeća za gospodarenje šumama.

Navode da je natječaj za prijem pripravnika za osposobljavanje za samostalni rad u HŠ-u raspisan 4. srpnja 2018.. Natječaj je raspisan za 88 pripravnika, a na njega se javio i Dujmović kao jedini kandidat za traženo mjesto.

Povjerenstvo za odabir kandidata pripravnika provelo je intervju s kandidatom, utvrdilo da kao mag. ing. hortikulture zadovoljava uvjete te predložilo sklapanje ugovora o radu u svojstvu pripravnika u trajanju od jedne godine.

Ugovor o pripravništvu je sklopljen 20. rujna 2018. s početkom važenja od 1. listopada 2018. do 30. rujna 2019.

- S obzirom da je pripravnik zadovoljio u obavljanju svog pripravničkog staža, predložen je za nastavak radnog odnosa. Dopisom Glavnom radničkom vijeću (GRV) 20. rujna 2019. Uprava Društva predložila je sklapanje ugovora o radu na određeno vrijeme s većim većim brojem izvršitelja zbog povećanog opsega posla, a radi izvršenja plana poslovanja u 2019., navode iz HŠ-a.

Temeljem dobivenog pozitivnog mišljenja GRV-a, uprava Društva 25. rujna 2019. donijela je odluku o zasnivanju radnog odnosa na određeno vrijeme za veći broj izvršitelja na svih 17 podružnica na cijelom području Hrvatske.

Nakon toga, ugovor o radu na određeno vrijeme s Dujmovićem sklopljen je 27. rujna 2019., s početkom važenja od 1. listopada 2019.

Iz HŠ-a napominju da u tom poduzeću rade radnici ne samo šumarske, nego i niza drugih struka - ekonomisti, pravnici, geodeti, građevinari i agronomi. U ovom trenutku u HŠ-u radi 36 agronoma, kaže se u priopćenju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!