Hrvatske šume posadile stabla i nabavile električna vozila

21.03.2023.

16:06

Autor: HRT/Hina

Svjetski dan šuma

Svjetski dan šuma

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Uz poruku "U proljeće PRVO posadi DRVO", Hrvatske šume su Svjetski dan šuma obilježile sadnjom 150 stabala hrasta kitnjaka i lužnjaka na Dubravkinom putu u Zagrebu te nabavom šest električnih vozila.

Električna vozila nabavljena su putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Radi se o šest Volkswagen ID.4 Pro Performance vozila na električni pogon, koja će Hrvatskim šumama pomoći smanjiti emisiju CO2 za čak 18 tona godišnje, uzimajući u obzir da prosječno osobno vozilo emitira oko tri tone CO2 godišnje.

- Svjesni onečišćenja koje sa sobom nosi moderan način života i sve veća urbanizacija, cilj nam je aktivno sudjelovati u smanjenju emisija štetnih plinova i pridonijeti zaštiti okoliša, ali i osigurati efikasniji i ekonomičniji rad naše tvrtke. Izrazito smo ponosni što smo predvodnik zelene tranzicije, izjavio je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić.

Kaže da su dosad izvršili zamjenu sustava grijanja u više od 107 svojih poslovnih zgrada, odnosno s fosilnih goriva prešli su na lokalni drvni pelet ili sječku, a sve svoje objekte obnavljaju primjenom nisko-energetskih standarda gradnje.

- Ova inicijativa Hrvatskih šuma sjajan je primjer kako se briga za okoliš i održivi razvoj trebaju provoditi kroz konkretne akcije i projekte, kaže Dujić. Ističe kako se ovih dana na područjima svih njihovih podružnica održavaju dani kolektivne sadnje stabala u kojima sudjeluju stotine građana, a nabava električnih vozila dodatni je važni korak u smanjenju emisije štetnih plinova i zaštiti prirode za buduće generacije.

- Šume su nezamjenjiv resurs za održavanje životne ravnoteže, posebno za smanjenje emisije štetnih plinova koji doprinose globalnom zagrijavanju. Zato Hrvatske šume godišnje zasade više od devet milijuna sadnica različitih šumskih vrsta u brojnim akcijama, istaknuo je Dujić.

Inicijativi kolektivne sadnje na Dubravkinu putu pridružili su se ministrica poljoprivrede Marija Vučković i dekan Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Josip Margaletić.

Vučković je zahvalila šumarskoj struci što se brine o šumskim resursima u Hrvatskoj te čestitala svima Svjetski dan šuma. S obzirom na to da je ovogodišnja tema "Šume i zdravlje", zaželjela je mnogo zdravlja biljkama, životinjama i ljudima.

- To je onaj put koji dovodi do očuvanja bioraznolikosti, do očuvanja ovih danas iznimno ugroženih resursa. Jer šume jesu ugrožene, a šume kao nijedan drugi ekosustav pozitivno utječu na našu klimu, na vodne režime i vodotoke, na bioraznolikost u cjelini, kazala je ministrica Vučković. 

Park-šuma Dubravkin put jedna je od najposjećenijih urbanih šuma u Zagrebu s neprocjenjivom ekološkom i socijalnom vrijednošću jer je nastala prirodnim pomlađivanjem te je prirodna oaza i ekološko uporište u gradskim uvjetima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!